Image

Підвищення кваліфікованості працівників РЦ «Назарету»

0 Comments


Започатковано цикл навчальних занять для працівників реабілітаційних центрів 
29.04.2011
В Україні щороку суттєво зростає кількість людей, залежних від алкоголю і наркотиків, серед них –



велика кількість молоді та жінок. Дані Національної ради з питань охорони здоров’я  свідчать, що через алкоголізм в нашій країні кожен рік помирає понад 40 тисяч людей. Рівень вживання
алкоголю українцями сягає приблизно 12 літрів на душу населення щороку
лише за офіційною статистикою. Такою ж жахливою є статистика вживання
наркотичних речовин: сьогодні в Україні регулярно вживають наркотики 5
млн. осіб, 20% від загальної цифри – це школярі, 60% – молодь у віці
16-30 років, і 20% – особи зрілого віку.
 
Карітас України надає вирішенню цьому питанню велику роль, і показово це виражається у діяльності реабілітаційного центру «Назарет» (м. Дрогобич, Львівщина).
 
Віднедавна працівники реабілітаційного центру для узалежнених «Назарет» отримали можливість проходити навчання та супервізії з відомими тренерами, психологами та супервізорами з питань залежностей – Мирославом та Жанною Станішевськими. Ці заняття відбуваються щомісяця по 3-4 дні і мають на меті професійну підготовку працівників для роботи з особами, що мають алко- чи наркозалежність. Навчання передбачають проведення індивідуальних та групових супервізій для того, щоб допомогти вирішувати проблеми, що виникають в роботі команди, та шукати розв’язки у складних ситуаціях.
 
«За час навчання було висвітлено та проаналізовано  основні види наркотиків, їх походження, підвиди, способи застосування і особливо наслідки вживання. У кожної з наркотичних речовин є свій спосіб застосування, тривалість дії, свої психосоматичні наслідки та поведінкова симптоматика. І єдине, що їх об’єднує – це спільний кінець, тобто смерть. Якщо не припинити їх вживати… Можна подумати: для чого нам це знати, якщо ми мусимо навчити людину позбутися цієї залежності. Але такі знання допомагають нам проаналізувати стиль поведінки людини при вживанні різних наркотичних засобів, їх емоційні та психофізичні прояви. Уся навчальна теорія підкріплювалась прикладами, які тренери наводили з особистої практики», – розповідає Віталій, консультант  осередку «Назарет».
 
Керівник проекту РЦ «Назарет», Олександра Козанкевич, поділилась, що для неї особисто найважливішим було вивчення вказівок як працювати з реабілітантами, тобто важливість вступного діагностування клієнтів, їх індивідуального ведення щоденників почуттів та аналізу дня для вивчення самого себе, також вміння критично дивитися на свої вчинки. 
 
“Засвоєну інформацію, отримані під час цих навчань знання,  – каже О. Козанкевич, можна використати не тільки у роботі з людьми, залежними від алкоголю та наркотиків, але  також і у повсякденному житті.” Такої думки дотримуються всі працівники центру, які взяли участь в цих кількаденних навчаннях.
 

Categories: Новини

Залишити відповідь