Image

Долаючи наслідки трудової міграції

0 Comments

На Волині завершилися літні табори для дітей трудових мігрантів
04.06.2011
 
З 13 червня до 2 липня на озері Світязь, що на Волині, тривали літні табори для дітей трудових мігрантів. Організатором є Карітас Волинь, – регіональна організація Карітасу України, що

 утворилась півтори роки тому, але вже досягла чималих успіхів у виконанні проекту «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів», вдало реалізовує благодійні акції
«Різдвяна свічка» і «Святий Миколай іде до тебе», що спрямовані на збір
подарунків для дітей з кризових сімей, великодню акцію «Допоможи
ближньому»,  також розповсюджує гуманітарну допомогу серед потребуючих
людей.  

Всередині червня Карітас Волинь розпочав літні табори для 50 дітей із кризових родин та родин трудових мігрантів на березі мальовничого озера Світязь на Волині. Окрім дітей і підлітків, на таборі присутні також соціальний працівник і психолог із Карітасу, семінаристи Тернопільської духовної семінарії.
 
Власне, особливістю таборів Карітасу є те, що вони не лише забезпечують відпочинок дітей, а й мають виховний характер, сприяють духовному збагаченню. Впродовж таборів діє програма як розважальних і відпочинкових занять, так і духовних – з ранковими богослужіннями, бесідами про Божі заповіді, особливим спілкуванням.

Літні табори, – 2 заїзди по  10 днів, – проводяться на базі приватної садиби, в кожному заїзді відпочиває по 25 дітей. Така кількість дітей є оптимальною, – вважають організатори. Активний відпочинок, який включає похід на озеро, водні естафети, розваги, походи в ліс та на ферму по вирощуванню фазанів, поєднується із тематичними іграми, конкурсами, розвагами.

«Завданням наших таборів, та й взагалі щоденної діяльності у соціальному центрі в Нововолинську, є формування у дітях віри, любові, гідності, доброти. Кожен вечір відбувається обговорення подій за день. Той із дітей, хто найбільше зробив добрих вчинків, був чемним, організованим, вихованим, – стає «дитиною дня». Інші дарують такій дитині сердечко, яке символізує симпатію і довіру.

Крім того, ми вчимо дітей відверто говорити про свої проблеми, активно їх обговорювати і виявляти ставлення до труднощів.

Кожному приділяється виняткова увага у турбота. Це наш перший такий проект, і я впевнена, що надалі щороку будемо збільшувати і удосконалювати його», – зауважує вихователь табору  і працівник соціального центру для дітей Тетяна Галицька.

13-річна учасниця табору на о. Світязь Тетяна Павловська ділиться своїми враженнями: «Мені подобається у цьому таборі те, що ми щодня зближуємося із Богом. У мене з’явилося багато нових друзів. Щодня проводяться цікаві ігри і заняття, всілякі конкурси і змагання. Я себе почуваю комфортно і не сумую за домом анітрохи».

Вікторія Скриннікова,  керівник проекту по роботі з дітьми Карітасу Волинь зазначає:  «Наша країна потерпає сьогодні від наслідків трудової міграції. Близько 2-5 млн. українців (за неофіційними даними – 7-8 млн.) перебувають за кордоном, і в той час їх діти позбавлені належної уваги, турботи й спілкування. Виникає так зване явище дитячого сирітства – при наявності батьків діти фактично залишаються на опіці пристарілих людей, далеких родичів чи вулиці.

В результаті індивідуальних бесід серед дітей, батьки яких перебувають на заробітках за кордоном, дізнаємося, що майже всі діти не хочуть спілкуватися з батьками після їх повернення чи під час тимчасових відпусток.

 
Тому діяльність, яку ми ведемо по роботі із дітьми трудових мігрантів, спрямована на прояви милосердя, згуртованості, на побудову команди. Вірю, ми гідно виховаємо цих дітей і можемо бути спокійні за наше майбутнє!», – розповіла пані Вікторія.

Categories: Новини

Залишити відповідь