Image

Профілактика і захист

0 Comments


Карітас опікується майбутнім дітей Донеччини
28.01.2010
Працівники Карітасу Донецьку повідомили, що цього року будуть продовжені дитячі програми із профілактики ВІЛ/СНІДу та піклування за інфікованими дітьми. Оскільки соціальна опіка займає вагоме місце для місцевих громад, працівники центру намагаються збільшувати її об’єми та



покращувати ефективність проектів. Соціальний центр при Карітас Донецьк у кінці минулого року організував низку профілактичних, просвітницьких заходів з ВІЛ/СНІД та опіку для дітей з прийомних родин.
 
В листопаді-грудні минулого року працівники Соціального центру Карітас провели профілактичні тренінги «Ступені» для дітей – відвідувачів центру. Програма заснована на превентивному підході, якій надає учасникам можливість не тільки отримувати інформацію, але залучає їх до активної участі, що допомагає виробити необхідні поведінкові навики та вміння.
 
Тренінги мали на меті підвищити рівень знання учасників про способи зараження та профілактики ВІЛ та інших соціально небезпечних інфекцій, набути адекватне уявлення про власні ризики зараження. Розглядався також шкідливий вплив наркотиків, алкоголю, питання гігієни та недискримінаційні установки у відношеннях з людьми, які мають ВІЛ/СНІД. Протягом навчання використовувались різні наочні та медіа засоби. Демонструвались фільми, плакати, проводились практичні заняття та навчальні ігри. В кінці тренінгів діти отримали дипломи та подарунки – МР3-плеєри.
 
Своє захоплення та подяку працівникам Карітасу учасники тренінгів висловили у численних письмових відгуках. Діти були дуже задоволені навчанням та набутими знаннями і відзначили, що на сьогоднішній день далеко не кожна молода людина є обізнана з подібних питань та має змогу отримати таку інформацію, яка є надзвичайно важливою для кожного. Одна з учасниць тренінгу – Оксана Барсукова долучила до відгуку вірш, який присвятила проблемі ВІЛ/СНІД:
Спид – это отсутствие гигиены.
Спид – это наркотик по венам.
Спид – это неразборчивость в связях.
И в этом только себя винить обязан.
Спид – наказание за грешную жизнь.
По Библии жить безгрешно учись.
В Иисусе ты найдешь спасенье.
И от Отца получишь благословенье.
Інший напрямок роботи полягав в опіці за дітьми з кризових родин. Так, 19 грудня  на свято Св. Миколая працівники Карітас Донецьку разом із дітьми приготували святкову розважальну виставу, якою привітали мешканців центру «Світанок» та дітей, які знаходяться під опікою у прийомних родинах. Діти з кризових родин самі брали активну участь у підготовці вистави: підбирали музику, готували танці, костюми. Святий Миколай (соціальний працівник Карітасу Донецьк – Артем Григоренко) щедро обдарував всіх солодкими подарунками.
 
 
А в січні на Святий вечір перед Богоявленням діти Соціального центру міста Донецька завітали із щедрівками до всіх родин священнослужителів УГКЦ міста Донецька та Єпископа Донецько-Харківського Екзархату Владики Степана Менька. Працівники Соціального центру ознайомили дітей із народними традиціями і звичаями та допомогли підготувати щедрування. Священики та їх родини радо приймали привітання та щедро обдарували дітей солодощами та подарунками.
 
 
Працівники центру у 2010 році планують не зменшувати обертів та посилити ознайомчу програму, приділити більшу увагу інфікованим дітям регіону.
 

Categories: Новини

Залишити відповідь