Діти трудових мігрантів із Коломиї побували на лікувальних солених озерах у Солотвино

22.07.2011
Завдяки опіці Карітасу під час літніх канікул діти трудових мігрантів з м. Коломия побували вже в багатьох мальовничих куточках України, на екскурсіях, літніх таборах і походах. А нещодавно діти повернулися із Закарпатського моря, – як його охрестили місцеві мешканці, – з селища Солотвино. Також незабаром вони поїдуть на табір в Дорі (поблизу Яремче, Івано-Франківська область), а потім відпочивати на море.

Такі заходи стають можливими, зокрема, завдяки проведенню щорічної всеукраїнської акції «Різдвяна свічка», що має на меті збір коштів для малозабезпечених дітей.

Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії вже більше року реалізовує проект, який спрямований на всебічну допомогу дітям трудових мігрантів. Через вимушену міграцію батьків діти залишаються тз «соціальними сиротами», виховуючись вулицею, однолітками чи далекими родичами. Позбавлені батьківської опіки, спілкування і любові, діти особливо потребують якісного виховання, формування важливих соціальних навичок і доброго світогляду.

Закарпатське смт. Солотвино відоме лікувальними грязями і соленими озерами, які утворилися на місці соляних копалень. Науковими дослідженнями встановлено, що вода озер у Солотвино за складом наближається до мінералізації Мертвого моря. Зараз тут проживаєблизько восьми тисяч людей, щороку на відпочинок приїздять декілька десятків тисяч туристів із Угорщини, Румунії, Чехії, Словенії, Польщі та інших держав.

Протягом трьох сонячних днів 12 дітей трудових мігрантів, якими опікується Карітас, також мали можливість активного та здорового відпочинку на соляних озерах , – купались, розважались на атракціонах, грали в ігри на свіжому повітрі.

Психолог Соціального центру для дітей трудових мігрантів Наталія Григорук, яка супроводжувала дітей в подорожі, розповідає: «Такі подорожі допомагають дітям краще пізнати світ. А щонайважливіше – сприяють розвитку дитини, розширенню світогляду, виробленню важливих соціальних навичок в спілкуванні та взаємовідносинах з іншими людьми. Також приємно відзначити, що діти з нашого Соціального центру щораз стають дедалі більш самоорганізованими, відповідальними і самостійними».

Благодійна акція «Різдвяна свічка» відбувається в Україні протягом останніх 8 років. Щороку завдяк и реалізації цього проекті і служінню Карітасу сотні дітей мають можливість брати участь в літніх оздоровчих таборах і мандрівках, відвідувати пізнавальні екскурсії, долучатись до роботи навчальних груп, творчих гуртків, організовувати особливі свята, бути отримувачами адресної допомоги. Усі ці заходи – це, передусім, можливість показати дітям, що є хтось, хто ними цікавиться і про них піклується, любить їх.

«Я такий радий, що ми з’їздили на солені озера! Мені дуже сподобалося плавати в цих глибоких солених озерах і відчувати себе надзвичайно легким. Пірнати у воду було настільки весело, адже відразу виносило на поверхню води без жодних зусиль. Дуже добре, що в Карітасі для нас завжди влаштовують якісь подорожі, екскурсії і табори», – ділиться враженнями 14-річний Михайло, який вперше побував у Солотвино.