Image

Світовий Соціальний Форум

0 Comments


Активісти суспільних рухів зустрілись в Дакарі
02.03.2011
5–11
лютого 2011 року у м. Дакар (Сенегал, Західна Африка) відбувався
Світовий соціальний форум, на якому обговорювались різноманітні проблеми
суспільного характеру: трудова міграція, торгівля людьми, зміна
клімату, безпека життєдіяльності, розвиток



демократії і громадянського
суспільства тощо. Світовий соціальний
форум відбувається з 2001 року і щороку змінює місце зустрічі.

 

За традицією час проведення Світового соціального форуму збігається зі Світовим економічним форумом в Давосі, однак учасниками тут є не політики чи представники світових корпорацій, а активісти громадських організацій, благодійних фондів, «зелені» та інтелектуали, які пропонують альтернативну модель глобалізації. Так, представлення, обговорення, прийняття конкретних рішень і програм щодо розбудови ефективного громадянського суспільства, усунення експлуатації в країнах третього світу, боротьби із бідністю, вирішення екологічних проблем і розширення можливостей для освіти – основні цілі Світового соціального форуму.  

 

За одинадцять років діяльності Світового соціального форуму кількість учасників зросла з 10 до близько 100 тисяч осіб. Цьогоріч у дакарському Форумі брали участь представники 132 країн, в тому числі була представлена й Україна.

 

Двоє учасників з Карітасу України – Зоряна Лукавецька та Наталія Голинська – працювали в багатонаціональній делегації Карітас Інтернаціоналіс.
Наталя Голинська (Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ) представляла діяльність щодо протидії торгівлі людьми та допомоги потерпілим. Темою презентації  п. Голинської було «Захист прав потерпілих від торгівлі людьми на місцевому рівні».

Наталя Голинська ділиться враженнями:
– На Форумі обговорювалось дуже багато тем, певної основної не було. Але для делегації Карітасу основними були тема торгівлі людьми і міграції, були також цікаві семінари і на теми змін клімату, примусової трудової міграції, взаємної відповідальності, демократичних ініціатив тощо.
 
– Розкажіть трішки про саму Африку, Ваші враження від континенту, країни, місцевого населення і відповідно організації Форуму.
– Організація Форуму бажає бути кращою. Інколи недоречно змінювалось місце проведення семінарів, не завжди був переклад з французької. Можливо, це пояснюється великою кількістю учасників.
 
Загальне враження про Дакар – це місто, де є два світи: бідних і багатих. І хоча у Африці набагато тепліший клімат і більше сонячного проміння, – життя простих людей, на жаль, ще складніше.

До розмови долучається Зоряна Лукавецька, національний координатор програм допомоги сімям, дітям і молоді Карітасу України:
–  Дійсно, побувавши в Африці, я краще почала розуміти феномен бідності: бідність є усюди, в кожній країні без винятку, проте масштаби бідності, рівень бідності – кардинально різні. Дуже корисно виходити за межі свого звичного світу, щоб краще осмислити вартість того, чим ти володієш.

Хочу сказати, що Світовий соціальний форум – добра платформа для розвитку громадянського суспільства як міжнародної спільноти, так і окремих країн. І хоча форум критикують (навіть його учасники) за те, що він надто великий, непослідовний та більше схожий на фестиваль, проте це реальна можливість громадськості висловити свою позицію стосовно болючих питань сьогодення. Як от наприклад з питанням міграції, яке мене найбільше цікавило, – на форумі декілька разів прозвучало, що міграція процес невідворотній, який продиктований умовами світової глобалізації, і репресивні методи боротьби з мігрантами не приносять позитивного результату, а лише загострюють проблеми, агресію, сприяють криміналітету. І хоча це лише постановка проблеми без конкретних рецептів її подолання, все ж той факт, що про це чують представники урядів усіх держав, – це вже є дуже важливим кроком до вирішення проблеми.

Окрім того, Форум – важлива нагода представникам із усього світу спілкуватись та обмінюватись досвідом, оцінити власну роботу у контексті інших соціальних організацій та активностей.

П. Наталя додає:
–  Так, попри певні негативи в організації Форуму чи пристосуванні до місцевого колориту, враження дуже цінні і яскраві! На Форумі в Дакарі ми познайомились із багатьма людьми, але найближче з представниками Європейських Карітасів, таких як Карітас Албанії, Боснії і Герцоговини, Румунії, Вірменії. І навіть виникла ідея спільного мережевого проекту по обміну досвідом з протидії торгівлі людьми і допомозі потерпілим.

«Інший світ можливий!» – таке гасло ХІ світового соціального форуму  вигукували 50 тис людей з різних країни під час маршу вулицями Дакару з нагоди відкриття форуму.  Якщо така велика кількість людей у світі щиро вірить і докладає до цього свої зусилля, – інший кращий світ є дійсно можливий!

Автор статті і співрозмовник учасниць Форуму – Надія Чорна.
Більш детальна інформація про Форум на сайті  http://blog.caritas.org/2010/11/18/dakar-world-social-forum-2011/

Categories: Новини

Залишити відповідь