Image

Розширити доступ до послуг, щоб допомогти людям подолати бідність

0 Comments

З нагоди Всесвітнього Дня соціальної справедливості, 20 лютого, Карітас Європа представляє свій новий звіт, який стосується проблем бідності та нерівності в Європі. У звіті описуються правові бар’єри, бюрократичні перешкоди та інші труднощі, з якими стикаються соціально незахищені люди, намагаючись отримати гідні житло, дошкільну освіту, догляд, працевлаштування та інші основні послуги.

«Ми вже три роки в черзі на соціальне житло. Зараз винаймаємо маленьку квартиру, яка насправді занадто мала і занадто дорога для нас. В квартирі дві спальні; троє наших дітей сплять разом в одній кімнаті. В кінці кожного місяця в нас взагалі на залишається грошей. Діти страждають від цієї ситуації, але ми нічого не можемо зробити, окрім як чекати».

34-річна Елсі, дружина Йохана та матір трьох дітей у віці 8, 5 та 3 роки, Бельгія

Серед головних бар’єрів, які перешкоджають доступу до основних державних послуг, бенефіціари Карітасу називають: відсутність зрозумілої інформації, бюрократію, суворі правила та формальні вимоги щодо подання заявок на отримання послуг. Не вистачає персоналізованого та дбайливого підходу до людей, а це означає, що послуга не відповідає потребам бенефіціарів. Особливо це стосується державних служб зайнятості.

Для вирішення цих проблем в доповіді Карітасу Європи містяться рекомендації державам-членам ЄС щодо забезпечення людей доступом до соціальних прав, особливо, коли мова йде про соціально незахищені верстви населення. Європейська Комісія повинна сприяти обміну кращими практиками для подолання будь-яких правових бар’єрів та бюрократичних перешкод, які обмежують доступ до послуг. Поступовий рух до універсального доступу до послуг, а також індивідуальний підхід у їх наданні – життєво важливі кроки для ефективного виведення людей з бідності.

Європейська Рада повинна також прийняти рекомендації для досягнення вищезазначеної мети та контролювати всі подальші дії в цьому напрямку.

«Звіт «Caritas CARES!» заснований на результатах досліджень мережевих організацій Карітасу по всьому ЄС, він закликає до скоординованих та узгоджених дій ЄС та його держав-членів для покращення доступу до послуг найбільш потребуючих людей. Важливо, щоб люди були повністю обізнані та проінформовані про свої соціальні права та способи доступу до них».

Марія Німан, Генеральний Секретар Карітасу Європи

«Створення сильної соціальної Європи є пріоритетним завданням для Європейської Комісії, і «Європейський стовп соціальних прав» – ключовий документ у цьому процесі. Його успіх залежатиме від відданості та внеску всіх зацікавлених сторін. Новий звіт «Caritas CARES!» про бідність та нерівності, висвітлює проблеми, з якими стикаються найбідніші люди у доступі до послуг. Це чудовий приклад того, як організації громадянського суспільства можуть успішно сприяти формуванню політики, яка зменшує нерівність та бореться з бідністю. Ці рекомендації є хорошим внеском у підготовку Плану дій щодо впровадження «Європейського стовпа соціальних прав».

Ніколас Шміт, комісар з питань зайнятості та соціальних прав 

Карітас Європа бере на себе зобов’язання сприяти впровадженню «Європейського стовпа соціальних прав», проголошеного інститутами ЄС 17 листопада 2017 року в Ґетеборзі (Швеція). Що в свою чергу забезпечить доступ до житла, державних служб зайнятості, послуг з навчання та догляду за дітьми молодшого віку, поряд із доступом до мінімального доходу. Це ключові цілі «Європейського стовпа соціальних прав» спрямовані на зменшення бідності та соціального відчуження в Європі.

Фото: John Moses, Unsplash

Прочитати звіт Карітасу Європа «Caritas CARES!» можна тут: https://caritascares.eu/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь