Image

Розпочинається трирічний проект підтримки переселенців у містах Сходу і Півдня

Карітас України запустив проект «Зміцнення місцевої самоорганізації та соціальної згуртованості громад у східному та південному регіонах України», що буде реалізовуватись до квітня 2021 року.

Головні цілі проекту:

  1. Інтеграція осіб та груп, які постраждали від конфлікту, та посилення готовності до миробудування;
  2. Посилення стійкості найбільш вразливих груп населення, які постраждали внаслідок конфлікту, за допомогою відновлення їх засобів до існування;
  3. Посилення стійкості громад шляхом соціального згуртування та посилення їх можливостей.

У проекті є елементи психосоціальної допомоги, елементи того, як згуртовувати суспільство у громадах, є елементи примирення, якщо є конфлікти та елементи, які даватимуть можливість людям навчатися; людей будуть супроводжувати, якщо вони мають ідею створити власний бізнес.

Інтеграція проекту відбуватиметься у таких містах: Запоріжжя, Маріуполь, Одеса, Сєвєродонецьк, Слов’янськ, Лисичанськ, Волноваха, Лозова.

Проект орієнтований на охоплення потреб наступних груп населення:

  • ВПО з Донбасу та Криму, які в даний час проживають на постійній основі на території реалізації проекту та потребують негайної або довгострокової стабілізації стану (психологічного, фізичного, матеріального).
  • Колишні учасники бойових дій та члени їхніх сімей, які після повернення визначили зниження якості життя та збільшення кількості конфліктів у сім’ях та громадах.
  • Підкатегорія: колишні учасники бойових дій, які є ВПО, з додатковим проблемним питанням, вони не можуть повернутися додому, до непідконтрольної Урядом України території, оскільки вони вважаються зрадниками.
  • Вразливі члени місцевих громад, які набули такого статусу в умовах соціальної кризи, що призвело до значного зниження фізичного, психологічного або матеріального добробуту або соціальної депривації людини.
  • Вразливі члени місцевих громад у буферній зоні (15 км від контактної лінії). Таким громадам найбільше загрожує обстріл та стрілянини.
  • Активні члени громад в містах реалізації проекту, зацікавлені в заходах спільнот, волонтерів та заходах з миробудування.

Кількісні дані для цільової групи важко визначити заздалегідь, але очікується, що буде залучено щонайменше 4500 осіб на рік (13500 загалом).

В рамках проекту «Зміцнення місцевої самоорганізації та соціальної згуртованості громад у східному та південному регіонах України» передбачається:

Ціль 1 – Інтеграція та миробудування

  1. Надання психосоціальних консультацій окремим особам та групам

Діяльність включатиме:

  • Короткострокове кризове втручання для вирішення найбільш актуальних проблем.
  • Тривалий соціальний супровід (до 6 місяців) для вирішення складної проблемної ситуації (соціальний супровід “case management” у разі потреби), спрямованої на поліпшення добробуту та соціально-економічну інтеграцію. 40 консультацій на один центр на місяць.
  • Психосоціальна підтримка цільових груп (індивідуальна та групова форми роботи). 4 групи на центр в місяць.
  1. Організація тренінгів з ненасильницького спілкування та медіації для бенефіціарів

Це допоможе бенефіціарам вирішувати конфліктні ситуації, уникаючи практики насильства та розвивати індивідуальні навички медіації.

  1. Проведення відкритих заходів, спрямованих на примирення та миробудування:

Діяльність включатиме:

  • Картографування конфліктів та аналіз моніторингу і соціальних досліджень на регулярній основі. Остаточний перелік видів діяльності буде сформовано персоналом програми на підставі оцінок та технічних можливостей, доступних у кожному населеному пункті.

Рекомендовані види діяльності включають живі бібліотеки, форум театри, тренінги, діалогові процеси, вуличні акції тощо. 1 захід на місяць з 25 учасниками.

  • Заходи «Живої бібліотеки» вирішують питання, що викликають занепокоєння, запрошуючи різних людей, чиє життя пов’язане з чітко визначеною темою, над якою працюють. Коли вони діляться своїми життєвими історіями або досвідом з іншими людьми під час відкритого заходу, це часто призводить до того, що інші учасники виявляють власні слабкі сторони та змінюють тлумачення відповідного питання.
  • «Форум театр» аналогічним чином сприяє співпереживанню. Спеціально навчена група акторів, волонтерів чи співробітників представляє конфліктну ситуацію та розробляє рішення з його прийняттям і активною участю глядачів.
  • Кіноклуб. Демонструються фільми та після чого проводяться тематичні дискусії, які сприяють тому, що люди можуть поділитися власними історіями та знайти порозуміння у складних темах.
  1. Організація тижневих візитів сімей зі сходу України в західний регіон і навпаки

Поточна діяльність спрямована на подолання стереотипів сприйняття людей із західних регіонів на сході України та навпаки, завдяки своєму терапевтичному ефекту – довгострокові інвестиції в миробудування та розвиток міжособистісних відносин.

Ціль 2. Засоби життєзабезпечення (зайнятість та бізнес-мережі)

В межах реалізації цієї цілі будуть створені два Центри розвитку бізнесу в локаціях Маріуполь та Запоріжжя, спрямовані на покращення можливостей працевлаштування та розвитку самозайнятості чи підприємництва для цільових бенефіціарів.

Ціль 3. Соціальне згуртування та спроможність громад

Діяльність за цим компонентом буде орієнтована на збільшення спроможності громад в містах, що знаходяться поблизу зони конфлікту в Донецькій та Луганській областях, з метою організації мобілізації громад на вирішення найважливіших проблем громад, відновлення соціальної інфраструктури тощо.

Об’єднання активних громадян будуть вирішувати актуальні проблеми громади не окремо, а спільно. Акцент у діяльності полягає у створенні «вузла контактів» на певній території для формування нових соціальних зв’язків у межах територіальної громади. Учасники матимуть набагато більший доступ до місцевих структур державного управління та менше шансів бути проігнорованим. Завдання полягає в подоланні відсутності спроможності осіб, які опинилися на узбіччі громади, шляхом створення зв’язків між людьми.

Метою також є встановлення міцних партнерських відносин з іншими громадськими ініціативами та органами місцевого самоврядування. Це партнерство дозволить різним агентствам працювати разом, надаючи кращі послуги та підтримуючи один одного. Для партнерства важливо розуміти, хто несе відповідальність, спільно залучати і розподіляти ресурси, обмінюватися інформацією. Це допоможе створити сприятливі умови для розвитку місцевої громади.

«Сьогодні офіційно зареєстровані мільйон сімсот тисяч людей, які покинули свої домівки. Вони живуть досить часто поруч з тими територіями, які сьогодні непідконтрольні українському уряду. Ці люди входять в нові громади, де до них може бути прихильне ставлення, але можуть виринати конфлікти. Проект, який ми розпочали, спрямований на «згладжування кутів», запобігання конфліктам, на допомогу стати людям на ноги після такого важкого рішення покинути свою домівку, на допомогу знайти нове місце роботи, ми хочемо підкріпити ініціативу цих людей, щоб вони позитивно дивилися у майбутнє», коментує старт проекту президент Карітасу України Андрій Васькович.

Categories: Новини

Залишити відповідь