Image

Результати проекту з надання психосоціальної підтримки людям постраждалим від стресу в буферній зоні

0 Comments

30 вересня 2019 року завершився річний проект «Активація громад у наданні психосоціальної підтримки людям постраждалим від стресу у буферній зоні».

Проект реалізовувався Карітасом України в співробітництві з Карітасом Сєвєродонецьк з 8 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року, за підтримки Щвейцарського бюро співробітництва в Україні.

Психосоціальна підтримка надавалась мешканцям буферної зони, в локаціях, де раніше не було реалізовано жодного проекту.

Локації проекту: Сєвєродонецьк, с. Муратове, с. Боброве, с. Борівське, с. Кримське.

Мета проекту: Покращення надання психосоціальної підтримки місцевим громадам, які постраждали від конфлікту на Сході країни.

Під час реалізації проекту 901 бенефіціар отримав психологічну допомогу (індивідуальне консультування та участь у сесіях групової роботи) з 5 локацій буферної зони (серед них 158 чоловіків та 743 жінки).

Критерії вразливості: люди похилого віку «60 +» (70%), діти та 3% серед них – люди середнього віку.

Основні проблеми бенефіціарів: ізоляція, страх за дітей, розлука з родичами, горе і побоювання, зв’язок із родичами на непідконтрольних Україні територіях.

За період реалізації проекту було проведено:

1663 індивідуальні консультації для 390 бенефіціарів;

154 групові робочі сесії для 511 бенефіціарів.

Реалізація проекту сприяла співпраці з місцевою владою та місцевими НДО у напрямку надання психологічних послуг та психосоціальної підтримки для людей, які знаходяться у постійному стресі.

Досягнуті результати проекта демонструють покращення психоемоційного стану бенефіціарів та їх соціально-психологічного благополуччя. Бенефіціари повідомили про покращення сну, отримання позитивних навичок та практичних методів боротьби зі стресом, стабілізацію емоційного стану, отримання нових соціальних навичок тощо. Все це позитивно впливає на життя громад та стосунки у родинах.

Локальний менеджер проекту в Карітасі Сєвєвродонецьк пані Наталія Зуєва зазначає:

«Було приємно, і водночас сумно спостерігати за нашими людьми, але все колись закінчується. Завершився проект, але душу переповнює радість дивлячись на веселі, усміхнені обличчя наших людей. За цей невеличкий період часу були у нас і сумні, і веселі історії. Пригадуєш кожну мить, кожну людину, яка вперше прийшла на захід. Кожен приходив із своєю проблемою, переживаннями, але їх об’єднувала одна спільна тема «війна», яка принесла смуток у кожну родину.

Завдяки програмі УП+, роботі психологів Карітасу Сєвєвродонецька та фасилітаторів, мешканці локацій стали більш відкритими і розкутими у спілкуванні та ставленні один до одного. Навчившись і пропрацювавши всі стратегії запропоновані програмою, бачиш урівноважених людей. Думки, емоції стали більш корисними і позитивними.

Помітно також, що люди почувають себе впевненіше, ємоційно відновлюються. Знизився страх і тривога, збільшився рівень активності.

Я зрозуміла, що у нас дуже творчі люди. З великим задоволенням займаються будь-якими активностями. Пробують все. І у них все виходить.

Не позбулись і почуття гумору. На кожному заході хтось та й розкаже веселий анекдот, зробить неординарний комплімент, тим самим підніме настрій і собі ,і людям.
Люди стали більш близькими, почувають себе як у великій родині. Навчились поважати один одного, любити, співчувати і розуміти чуже горе, або просто радіти життю.

Важливо, що прийшло певне розуміння, що треба працювати для себе, самостійно використовувати стратегії в різних ситуаціях. Розуміють що треба не зупинятись, а продовжувати працювати над собою.

Дуже сподобалось і дуже задоволені програмою. Велике спасибі».

Categories: News | Новини

Залишити відповідь