Image

Реакція Карітасу Європа на новий Пакт щодо міграції та притулку

0 Comments

29 вересня відзначається Всесвітній день мігрантів та біженців.

23 вересня 2020 року, Європейська комісія представила проєкт Пакту щодо міграції та притулку (Pact on Migration and Asylum), який має послабити навантаження на країни, куди прибуває найбільше біженців, та прискорити рішення про надання або ненадання притулку. Документ складається з 12 документів, у тому числі кількох законодавчих пропозицій, які збудуть обговорюватися Європейським Парламентом та державами-члени ЄС.

Цей довгоочікуваний Пакт має на меті допомогти вийти з глухого кута у питанні реформ стосовно правил надання притулку ЄС шляхом встановлення балансу між різними перспективами держав-членів ЄС. Складність Пакту натякає на складний характер явища міграції та безліч різних поглядів на цю тему.

Віце-президент Європейської Комісії Маргаритіс Шинас назвав Пакт триповерховим будинком, натякаючи на три основних елементи Пакту:

1. Співпраця з третіми країнами щодо міграції та розвитку з метою зменшення міграційних рухів;

2. Швидкі процедури перетину кордону та повернення, щоб одразу виділити тих, кому потрібен притулок.

3. Посилений розподіл відповідальності в межах ЄС щодо людей, які потребують захисту.

Як завжди, Карітас Європа проаналізував Пакт через приціл католицького соціального вчення та враховуючи потенційні наслідки, які Пакт матиме на життя мігрантів та біженців. Слідкуючи за новинами наших організацій-членів, які надають допомогу та беруть активну участь у пошуку притулку та довгостроковій інтеграції мігрантів, а також спираючись на відгуки наших партнерів з розвитку, ми шкодуємо що надзвичайна увага в документі прикута до питання повернення людей, прикордонному контролі та запобіганні міграції шляхом активізації співпраці з країнами походження та транзиту.

Більш позитивним є те, що ми визнаємо кілька позитивних зрушень, таких як: положення щодо захисту права дитини та єдності сім’ї; спроби приділити більше уваги захисту основних прав на кордонах; та зусилля щодо сприяння більш позитивному опису понять «міграція» та «інтеграція»; а також зобов’язання щодо подолання легальної міграції найближчим часом. Ще одна варта уваги і дуже жадана пропозиція  – це скорочення терміну для визнання біженців, які мають право отримати довгостроковий правовий статус лише до трьох років законного проживання замість попередніх п’яти.

Це лише перший погляд на Пакт. Ми продовжимо відслідковувати ситуацію в найближчі місяці та сподіваємось на конструктивний діалог з політиками ЄС та національними політиками, щоб майбутні переговори зберегли право біженцівсна притулок та основні права, а також забезпечили б більшу солідарність та відповідальність в розподілі між державами-членами ЄС.

Оригінал Пакту дивіться тут: https://www.caritas.eu/wordpress/wp-content/uploads/2020/09/Caritas-Europa-statement-on-EU-Pact-for-Asylum-and-Migration.pdf


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь