Image

Психологи Карітасу зустрілись з лікарями пологових та неонатальних відділень Маріуполя

0 Comments

24 травня 2019 року психологи проекту «Зміцнення соціальної згуртованності» Карітасу Маріуполь разом з Асоціацією батьків передчасно народжених дітей «Ранні пташки» зустрілись з лікарями пологових, неонатальних, та педіатричних відділень міста.

Мета зустрічі – підвищення ефективності комунікації між спеціалістами лікарняних установ з родичами дітей, що передчасно народилися та знаходяться на виходжуванні, розширення знань лікарів щодо специфіки психо-емоційного стану родичів та інструментів для побудови якісного діалогу з ними.

Радість материнства – це неймовірне диво, яке неможливо порівняти ні з чим! Ті казкові миттєвості, які дарує матері дитина, незабутні і неповторні – перша посмішка, перше слово, перші самостійні кроки.

Але не кожна вагітність закінчується народженням. Народження мертвої дитини трапляється набагато частіше, ніж ми думаємо, але про це мало коли говорять, тому що вагітність – це час радості та надії. А може дитина народилась живою, але дуже передчасно.

Батьки, які очікують на появу малюка, уявляють його тільки здоровим. На жаль, передбачити передчасне народження дитини в більшості випадків неможливо. Саме це ускладнює психологічну ситуацію в якій опиняються батьки передчасно народжених дітей. Для них передчасні пологи – це своєрідна перинатальна втрата, втрата нормального, очікуваного образу дитини, втрата образу вагітної.

Дослідження, проведене протягом 2017 року, показало, що за шкалою стресу (Шкала соціальної адаптації Холмса і Рея) передчасні пологи більшість опитуваних оцінили в 100 балів. Адже рівень очікувань вагітної від вагітності значно вищий, за реальність, що відбулася. Психологи, Анна Чепелєва та Людмила Хоцька детально висвітили питання щодо особливості та специфіки психо-емоційного стану людини у гострій стресовій ситуації, зокрема, фізіологічних змін, що йогосупроводжують.

Досягненням даної зустрічі можна вважати значне розширення знань лікарів щодо особливості психо-емоційного стану родичів дитини, ефективних інструментів для поліпшення спілкування з ними; усвідомлення того, що саме якісна комунікація є запорукою подальшого покращення стану та розвитку дитини, чого й прагнуть як спеціалісти так і батьки та родичі.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь