Image

Проект “Зміцнення соціальної згуртованості” набирає обертів: психологічна підтримка

0 Comments

Осіннього дня у приміщенні одеського ЦеХАБ зібрались учасники незвичного тренінгу – другої сесії курсу «Ненасильницьке спілкування у освітньому середовищі». На тренінг запросили вчителів молодших класів, аби практичний психолог Олена Мельник ознайомила їх з новим, досі незнайомим підходом. Ненасильницьке спілкування – це метод спілкування, розроблений американським психологом Маршаллом Розенбергом, який ґрунтується на емпатії, що є основою педагогіки партнерства та відповідає принципу дитиноцентризму, який ліг в основу Нової Української Школи. Учасникам пощастило – тренерка представляла їм свою авторську програму. Під час практичних занять вони змогли оволоділи методом розв’язання конфліктів із урахуванням потреб сторін, вчились відрізняти факти від суджень, усвідомлювати переваги емпатії та якості стосунків без оцінок та критики, змогли відпрацювати навички діалогу. А все це допоможе зменшити кількість конфліктів у шкільному середовищі, роблячи його приязним для учнів.

Захід було організовано в рамках проекту «Зміцнення місцевої самоорганізації та соціальної згуртованості громад у східному та південному регіонах України», який з середини 2018 року впроваджується на базі Карітасів Запоріжжя, Маріуполя та Одеси за фінансової підтримки Renovabis. У рамках проекту надається підтримка процесу посилення інтеграції, відновлення спроможностей та можливостей самодопомоги осіб, які постраждали у результаті конфлікту в Україні. Розрахований він на різні групи населення, зокрема, на внутрішньо переміщених осіб, колишніх учасників бойових дій, уразливих членів місцевих громад – які знаходяться у стані зниження фізичного, психологічного або матеріального добробуту або соціальної депривації і потребують негайної або довгострокової стабілізації стану (психологічного, фізичного, матеріального).

Одним з важливих напрямків діяльності в рамках проекту є інтеграція осіб та груп, які постраждали внаслідок конфлікту, та посилення готовності до миробудування. В рамках цього компоненту значна увага приділяється психологічній підтримці – індивідуальним бесідам, спілкуванню, мотивуванню до активності, груповій роботі, консультуванню за принципом «рівний-рівному».

Психологи у містах виконання проекту регулярно проводять індивідуальні консультації  – кількість консультацій на одну людину варіюється від 3-х до 10-и разів. Люди приходять з різними проблемами: почуття втрати чи горя, тривожність, комунікативні труднощі, конфлікти з близьким оточенням та у соціальних стосунках, труднощі адаптації, складні стосунки в родині, проблеми самореалізації, втрата внутрішньої впевненості та дискомфорт у стосунках з оточуючими (як відкриті конфлікти, так і неприйняття людини оточуючими). І найголовніше, що в результаті консультування більш чи менш психологам вдавалось підвищити усвідомленість того, що відбувається з людиною, яка звернулась за допомогою, певним чином допомогти їй полегшити свій внутрішній стан (73% відвідувачів відмітили свій психологічний стан після роботи із психологом як «більш задовільний, ніж незадовільний»). Працівники проекту відзначають цікаву тенденцію – на першій зустрічі з психологом ніхто не вважав, що йому потрібна допомога спеціаліста, людина просто констатувала свою ситуацію, вважаючи, що справиться сама, або що ситуація взагалі не має вирішення. А потреба в таких індивідуальних консультаціях бачиться дуже велика – найчастіше за індивідуальними консультаціями звертаються люди у віці 36-45 років (46%) та 18-25  років (36%) – активне працездатне населення, яке формує основу місцевої спільноти.

Цікавою і достатньо затребуваною формою роботи є групові заходи психосоціальної підтримки, які мають на меті не лише покращення психоемоційного стану учасників, а і відновлення їхніх особистісних ресурсів. Тематика заходів базується на оцінці потреб учасників і кожна з організацій-виконавців проекту формує свій план роботи, виходячи з наявних потреб та ресурсів.

Так у вересні Карітас Запоріжжя проводив групові заходи за програмою «Альтернативи насиллю», спрямовані на формування навичок ненасильницького спілкування та спеціалізований спільний захід для родин учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, спрямований на пошук ресурсів та стабілізацію їхнього емоційного стану (спільно з ГО «Запорізьке обласне об’єднання сімей загиблих воїнів АТО «Родина козацької звитяги»).

Цікавою була тематика вересневих заходів на базі Карітасу Маріуполь, орієнтовані на батьків, які виховують дітей з особливими потребами: групові заходи для батьками вихованців реабілітаційних центрів для дітей інвалідів «Особливе батьківство», тренінги «Як впоратись з роздратуванням та гнівом», спрямовані на формування у батьків навичок позбуватися наслідків роздратованості та гніву, а також «Емоційне вигорання», покликані стабілізувати емоційний стан батьків особливих дітей.

Тема стосунків батьків та дітей важлива і для Карітасу Одеса, які провели майстер-клас з психології «Дитячо-батьківські відносини», покликаний навчитись розуміти корені своїх поведінкових та емоційних реакцій, аби легше було із ними працювати. Цікавим для підопічних проекту був і майстер-клас «Конфлікти та як з ними бути», покликаний допомогти людям навчитися вирішувати конфлікти і навчитись вести себе в конфліктних ситуаціях. А під час майстер-класу «Психологічні прив’язаності та залежності» учасники вчились розрізняти токсичність залежностей і необхідність і цінність прив’язаностей.

Співробітники проектів відзначають, що психологічні заходи, які проводяться в його рамках допомагають їх учасникам справитись з пригніченим станом, вчитись долати проблеми, навчитись розрізняти реальні страхи від надуманих, допомогти людям бути чіткішими у взаємодії з іншими людьми.

Проект «Зміцнення соціальної згуртованості» розрахований на три роки, а, отже, в його рамках буде впроваджено ще немало корисних заходів.

https://www.facebook.com/caritasodessa/videos/296715547821681/

 

Categories: Новини

Залишити відповідь