Про важливість правильної стратегії у боротьбі з бідністю

Заява Карітасу Європи з нагоди Міжнародного Дня сім’ї, 15 травня

З нагоди Міжнародного Дня сім’ї 2020, 15 травня, Карітас Європа закликає ЄС зробити пріоритетом діяльності розробку та впровадження документу Child Guarantee (Гарантії дитини) та забезпечити його реалізацію достатньою кількістю коштів. Документ повинен бути частиною всеосяжної, соціальної та стійкої стратегії «Європа-2030», що підтримається амбітним бюджетом ЄС на 2021-2027 роки для зменшення дитячої бідності та соціальної інклюзії.

У 2018 році, 23 мільйони дітей росли під загрозою бідності та соціальної ізоляції в ЄС. Очікується, що ця статистика значно збільшиться, оскільки економічні наслідки пандемії COVID-19 в Європі негативно вплинуть на доходи сімей. Різні світові та європейські структури вже оцінюють, що вплив нинішньої пандемії на європейську економіку буде навіть більш негативним, ніж криза 2008-2009 років.

«Запропонована стратегія Child Guarantee має вирішальне значення, і вона повинна бути частиною всеосяжної, соціальної та стійкої стратегії «Європа-2030», мета якої в два рази зменшити бідність дітей та сімей до 2030 року. Ми закликаємо ЄС не затягувати з прийняттям та впровадженням Child Guarantee», – зазначила Марія Німан, Генеральний секретар Карітасу Європи

Криза COVID-19 ще раз демонструє важливість міцних сімей для здорового суспільства. Багато батьків змушені зараз поєднувати роботу з дому з доглядом за дітьми та шкільним навчанням. Багато батьків змушені сидіти вдома зі своїми дошкільнятами та ламати голову над тим, як заробити грошей, щоб вижити у час тотального безробіття. Одинокі батьки змушені щодня вирішувати ці питання окрім цього – ходити за продуктами, готувати їжу, прибирати та вести господарство.

«В нас більше немає роботи. Нам дуже складно виживати в цій ситуації. Лише моя найстаріша дочка ще ходить на роботу, але я боюся, що компанія де вона працює незабаром закриється. Ми всі голодні. Діти постійно просять у мене їсти», – розповіла 42-річна мати шістьох дітей Дойніта в телефонному опитуванні Карітасу Румунії.

Дойніта живе зі своєю сім’єю в невеликому дерев’яному бараку на північному заході Румунії. Через обмеження спричинені Covid-19 вона не може виконувати свою звичайну роботу.

Беручи до уваги ситуацію сім’ї Дойніти та багатьох інших родин, слід негайно вжити заходів для забезпечення національного та європейського фінансування для підтримки дітей та сімей, які перебувають у групі ризику. Для цього важливо забезпечити доступ до медичних та соціальних послуг для всіх та приділити особливу увагу найуразливішим. ЄС та його держави-члени також повинні приймати більш довгострокові структурні заходи, такі як Child Guarantee, для захисту дітей та їхніх сімей.

Переклад – Карітас України

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/