Image

Представники німецького фонду «Renovabis» завітали до Карітасу Краматорськ

0 Comments

«Die Caritas leistet einen sehr wichtigen und notwendigen Job – sie hilft Kindern» .

«Карітас робить дуже важливу і необхідну роботу – допомагає дітям».

Відгук про роботу проекту «Стійкість та Розвиток» Карітасу Краматорськ делегації з Німеччини.

Дівчатка та хлопчики в національному одязі…схвильовані в очікуванні важливих гостей. У кожного в руці подарунок, а на обличчі усмішка.

– Приїхали! голосно кричить Сашко.

– Всі готові? перепитує директорка Верхньокам`янської школи.

– Готові! в один голос відповідають учні.

В просторий хол школи заходить група іноземців, то представники німецького фонду «Renovabis» діоцезій Фульда, Хільдесхайм, Лімбург, Майнц, Шпієр та Трієр. Директор Карітасу Краматорськ отець Василь Іванюк очолює групу.

Вони завітали в школу, аби подивитись на роботу проекту, поспілкуватись з представниками Карітасу на локації, почути думки людей, яким надаються послуги.

Делегацію урочисто привітали, подарували символічні дарунки, виготовлені руками дітей та вручили грамоту «Почесних гостей школи».

Психолог проекту «Стійкість та розвиток» запропонувала гостям та учням взяти участь в занятті «Екологічні способи вираження негативних емоцій» та на практиці побачити ефективність запропонованих вправ.

Гості з Німеччини активно включились в роботу. Брали участь у всіх інтерактивних завданнях. Мовний бар’єр перестав відчуватися вже з перших хвилин. Бо мова емоцій та почуттів одна.

Діти разом з гостями відгадували емоції по міміці та жестам, знаходили їх в музичних творах та зображали на папері, працювали з різними видами матеріалів: пластеліном-модуліном, кінетичним піском, слаймами, кульковим пластиліном, гідро гелем. Потім учасники групи активно ділилися один з одним своїми універсальними копінг стратегіями.

Найбільш жваво пройшла практична вправа «Розбий чарівний куб». Учасникам потрібно було докласти чималих зусиль для того, щоб за допомогою палиці розбити піньяту (виріб з картону в середині якого знаходилися цукерки). Метою цієї вправи було показати, що відчувати різні емоції це нормально, і навіть з сильними негативними переживаннями – гнівом, злістю можна впоратися без шкоди для оточення.

Потім директорка навчального закладу провела змістовну екскурсію класними кабінетами. Говорили про потреби школи та про досягнення учасників навчального процесу.

Представники фонду «Renovabis» побачили, що успішність школи напряму залежить від вмотивованості вчителів, від постійного розвитку та пошуку можливостей. Педагогічний колектив і адміністрація Верхньокам`янської школи – яскравий позитивний приклад цьому.

Особливе враження на представників делегації справив музей народного побуту, де серед експонатів можна було побачити вишиті рушники, скриню, речі, які використовувалися в господарстві ще в минулому столітті.

«Такий музей історичної пам’яті важливий елемент для формування патріотизму в учнів», зазначила директорка навчального закладу.

Екскурсія закінчилася в шкільній їдальні. За чаюванням гості з Німеччини ставили питання про проект, про форми роботи в кімнаті «Карітас», цікавилися програмою «Безпечний простір», яку впроваджують працівники проекту.

Не залишили без уваги і питання, щодо проблем села та його мешканців.

Найбільш зворушливим моментом були розповіді про свої мрії та бачення майбутнього. Локальні цілі в нас всіх різні, але глобальна єдина мрія про мир.

Час пройшов дуже швидко і гостям потрібно було їхати далі. На згадку про свій візит гості подарували національну болівійську хустку-символ гостинності та єднання.

Ми переконані, що зустріч вийшла наповненою, змістовною, а позитивні враження від спілкування та обміну думками надовго залишаться в пам’яті всіх учасників.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь