Image

Представники Карітасу України увійшли до Робочих груп Карітасу Європи

0 Comments

13-15 квітня 2021 року, відбувся Консультативний форум Карітасу Європи. З огляду на карантинні обмеження представники національних Карітасів зустрічались онлайн.

В програмі форуму було презентовано Стратегію 2021-2028 років та її чотири основні напрямки:

  • Ідентичність та практика Карітасу;
  • Цілісний розвиток людини та гуманітарна відповідь;
  • Інклюзивність та справедлива політика;
  • Професійні компетенції та стале фінансування.

Окрім того було презентовано 4 наскрізних теми: Інновації; Порядок денний 2030; Laudato si’ (енцикліка Папи Римського Франциска, опублікована 18 червня 2015 року та присвячена проблемам екології та захисту навколишнього середовища) та Залучення молоді.

Також в рамках форуму відбулось знайомство нових семи робочих груп Карітасу Європи, до роботи яких серед іншого залучені і представники Карітасу України.

«Міжнародна співпраця» – директор програмного департаменту Анатолій Козак; «Фандрейзинг» – директор департаменту комунікації та залучення ресурсів Владислав Шелоков (обрано голової робочої групи на період 2023-2024 рр.); «Залучення молоді» – керівник програм для дітей та молоді Зоряна Лукавецька; «Міграція» – керівник програм пов’язаних з міграцією Ірина Маєвська; «Гуманітарна» – керівник гуманітарних програм Андрій Постніков; «Комунікації» – менеджер з комунікацій Одарка Бордун.

Ірина Маєвська представляє Карітас України в робочих структурах Карітасу Європи з питань міграції вже практично 10 років. За її словами це можливість представити ситуацію в державі на Європейському рівні через єдину мережу, яка об’єднує місцевий Карітас та Карітас Європи. «Це можливість долучитися до спільної мети, а саме впливати на міграційну політику країн як Євросоюзу, так й інших, які територіально знаходяться у Європі, але не є членами ЄС, передаючи свою експертизу, досвід та свідчення людей, для яких і формується міграційний порядок денний, які є залежними від рішень тієї чи іншої держави для того, щоб така політика в своїй основі мала дотримання та повагу до основоположних прав людини та людської гідності», – пояснює вона.

Ділячись враженнями від форуму Ірина каже: «Звісно, новий формат зустрічі кардинально відрізняється від звичного Консультаційного Форуму, бракує живого спілкування, фізичної присутності. Хоча, в контексті піднятої теми папської енцикліки Laudato si’, цей Форум зробив свій внесок у збереження екології. Щодо змісту Форуму, то якість дискусій була збережена, незважаючи лише на онлайн присутність учасників. Маю сподівання, що спільна подальша робота буде ще більш ефективною для наших бенефіціарів та суспільства в цілому», – додає вона.

Зоряна Лукавецька вперше долучилась до робочої групи Карітасу Європи, за її словами це новий цікавий досвід, який може стати корисним для роботи Карітасу України, незважаючи на різний досвід представників національних організацій. «Мені припало до душі те, що Карітас Європи ставить собі за ціль зробити Карітас місцем для молоді, де молодь може не лише отримувати користь, навчатись, здобувати досвід у старших, але й реалізувати свій величезний потенціал, самореалізовуватись, приносити нові ідеї та змінювати організацію на краще. В молодих людях слід не лише вбачати майбутнє суспільства, а й вже сьогоднішній наявний потужний ресурс», – ділиться враженнями від зустрічі Зоряна. За її словами для забезпечення даної стратегії і створюються робочі групи, де учасниками будуть представники національних та регіональних організацій Карітасу, які працюють із молоддю, самі є молодими співробітниками, або мають прямий практичний досвід та можуть бути “голосом молоді” у процесі формування політики Карітасу Європи. 

В свою чергу внесення до стратегії енцикліки Laudato si’, Зоряна Лукавецька називає дуже прогресивною позицією церкви, в якій піднімається питання існування людини в гармонії із навколишнім світом, а не господарем природи навколо. Питання екології, відповідального споживання, турботливого ставлення один до одного є дуже сучасними та можуть стати такими, які заохотять молодь до активної дії та участі у активностях Карітасу та церкви.

Підсумовуючи триденний форум Генеральний секретар Карітасу Європи Марія Німан зазначила, що перед усіма учасниками робочих груп стоїть непростий, але цікавий виклик – працюючи разом над новою стратегією та новими завданнями національні організації мають нагоду зміцнити структуру Карітасу в цілому та в своїй країні зокрема.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь