Представники Карітасу України взяли участь у форумі «Соціальне служіння УГКЦ»

16.06.2016, Київ

14 червня в Києві відбувся Форум «Соціальне служіння УГКЦ: сучасний стан, виклики та перспективи розвитку». Метою форуму було проаналізувати і узагальнити весь досвід соціального служіння та використати його для опрацювання проекту стратегічного плану розвитку соціального служіння в УГКЦ, яке працює в таких напрямах як: допомога родинам в кризових обставинах, особам з функціональними обмеженнями, самотнім літнім людям, ув’язненим та людям без постійного місця проживання, вимушеним переселенцям, допомога дітям та молоді, охорона здоров’я та ін.

У форумі взяли участь близько 90 делегатів з різних структур та організацій Української Греко-Католицької Церкви, які здійснюють соціальне служіння. Зокрема – представники духовенства, чернечих згромаджень, Карітасу України та місцевих осередків Карітасу зі всієї України.

Зі вступним словом на форумі виступив Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, під час якого наголосив, що соціальне служіння – це невід’ємна частина, осердя християнської духовності. Тому важливо проаналізувати сучасний стан соціального служіння в Україні та на всіх континентах і випрацювати спільний план руху вперед бодай на кілька років, адже дияконія буде основною темою обговорення на Синоді єпископів УГКЦ, що відбудеться у вересні у Львові. Також Глава УГКЦ нагородив патріаршими грамотами тих, які особливо відзначились у ділянці соціального служіння.

В свою чергу президент «Карітасу України» Андрій Васькович зазначив, що у соціальній роботі держава має керуватись принципами соціального вчення Церкви, а це – солідарність, субсидіарність, загальне благо і персоналізм.

Після пленарного засідання відбувалась активна праця у групах, де обговорювали такі теми як плекання духу жертовності, координацію, структуризацію, стандартизацію та професіоналізацію соціального служіння УГКЦ, роль УГКЦ у забезпеченні соціальної справедливості. Також кожний учасник форуму заповнив анкету, де виклав своє бачення викликів, проблем і потреб у соціальному служіння та запропонував свої думки щодо активізації та розвитку соціального служіння на особистому, парафіяльному, єпархіальному та загально церковному рівнях.

Наприкінці конференції підбили підсумки робочих груп, відзначивши потребу наступного формування механізмів комунікації, співпраці та координації діяльності широкого спектру місцевих соціальних ініціатив і проектів, які реалізуються під опікою УГКЦ для їх консолідації та підвищення ефективності праці.