Image

Представники Карітасу, ADRA та UNICEF у пошуках вирішення проблем водопостачання

0 Comments

Представники Карітасу України продовжують глибоко вивчати питання водопостачання в буферній зоні і координувати дії робочої групи.

До Маріуполя приїхали керівник проекту забезпечення питною водою населених пунктів прифронтової смуги Валентин Бебик, адміністратор проекту Амет Ідрісов, а також фахівці від Caritas Internationalis Ірена Броз і Стенлі Браун.

Нараду відкрив директор Карітасу Маріуполь отець Ростислав Спринюк, який поінформував гостей про загальну ситуацію по даному питанню.

Отець Ростислав зокрема сказав, що води придатної для використання в регіоні практично немає. Населення переважно змушене купувати бутильовану або привізну очищену воду в магазинах своїх селищ.

Особливу тривогу викликає той факт, що з кожним роком навіть та вода, яка надходить по системам централізованого водопостачання, погіршує свої якісні показники. Також, відбувається забруднення ґрунтових вод через неконтрольоване використання місцевими аграріями пестицидів. Забруднені, таким чином води потрапляють до колодязів і становлять загрозу для людей.

Докладніше про виконану роботу за проектом водопостачання гостей поінформували координатор проекту Тарас Артеменко і гідрогеолог Тетяна Земляна.

Вони детально ознайомили присутніх про ситуацію з водопостачанням в селах буферної зони. Були обстежені села Чермалик, Новоселівка, Новоселівка 2, Кам’янка та смт. Андріївка. Вивчення паспортів свердловин, які існують у цих населених пунктах, аналіз проб води з наявних тут же колодязів показали, що води, яка відповідала б ДСТУ в якості питної, в даній місцевості немає.

На наступний день на консультації були запрошені фахівці з проекту по водопостачанню міжнародного неурядової благодійної організації ADRA – Галина Бабина, Микита Діденчук і Василь Крупка та представник міжнародного дитячого фонду UNICEF Альваро Ваділло.

Благодійна організація ADRA займається питаннями водопостачання в регіоні з 2015 року. За цей час набув значного досвіду в здійсненні подібних проектів. Водопостачання здійснюється за кількома напрямками.

Це і реконструкція вже наявних джерел, реконструкція водонапірних веж, очищення води, що поступає в установи освіти, доставка питної води в села автоцистернами.

Представники ADRA поділились своїм досвідом з фахівцями Карітасу.

Співробітники Карітасу, ADRA та UNICEF вирішили і надалі проводити подібні зустрічі і консультації з обміну досвідом, щоб координувати і здійснювати спільні дії за питаннями водопостачання селищ буферної зони.

У другій половині дня, керівник проекту Валентин Бебик провів нараду з групою Карітасу Маріуполь, працівники якої працюють над проектом з водозабезпечення. В результаті був складений план і конкретизовані подальші дії групи.

Categories: Новини

Залишити відповідь