Image

Посилення стійкості уразливих груп – нові підходи

0 Comments

Проект «Зміцнення місцевої самоорганізації та соціальної згуртованості громад у східному та південному регіонах України», який за фінансової підтримки Renovabis до квітня 2021 року впроваджує Карітас України значною мірою зорієнтований на успішну інтеграцію осіб та груп, які постраждали від конфлікту у місцеві спільноти, а також вироблення їхньої стійкості за допомогою відновлення їх засобів до існування. З цією метою у двох локаціях проекту – Маріуполі та Запоріжжі – створені Центри працевлаштування та бізнесу, спрямовані на покращення можливостей працевлаштування та розвитку самозайнятості чи підприємництва для цільових бенефіціарів.

В жовтні обидва центри проводили активну роботу за даним компонентом – це включало індивідуальне консультування, вироблення практичних навичок, зокрема, написання резюме та користування ресурсами для самостійного пошуку роботи, консультації з питань трудового законодавства тощо.

Результати роботи за жовтень (по обох локаціях):

  • 68 консультацій з питань працевлаштування (очних та онлайн);
  • 5 особи працевлаштовано, дві особи проходять стажування;
  • 11 консультацій з питань написання резюме;
  • 5 майстер-класів з підвищення професійних компетенцій;
  • 16 нетворкінгових груп;
  • 1 бізнес-школа.

Разом з тим, цифри – не головне в даному проекті. Важливим аспектом є вироблення корисних практичних навичок, які допоможуть у формуванні сталих професійних компетенцій уразливих груп населення, вироблять вміння, які сприятимуть формуванню їхньої можливості до самозабезпечення. Тематика інформаційних занять розроблялась на основі оцінки потреб бенефіціарів, їхніх найбільш уразливих сторін, аби майстер-класи стали не лише цікавими пізнавальними заходами, а й важливими практичними інструментами.

У Запоріжжі пройшов майстер-клас «Тайм-менеджмент. Управління часом», орієнтований на  розроблення учасниками  власних систем тайм-менеджменту, які допоможуть ефективно вирішувати поставлені завдання в будь-якій сфері життя. Під час майстер-класу проводилась практична робота над формуванням цілей і задач та їх подальше планування;  розгляд нових технологій розстановки пріоритетів, ситуаційного аналізу, вибору вірного  планувальника для конкретної людини. Головною метою заходу було надати учасникам інструменти ефективного управління власним часом, та спонукати учасників до використання наявних ресурсів та талантів для досягнення власних цілей. Майстер-клас допоміг учасникам розкрити власні можливості, виділити головні потреби в житті для досягнення життєвого балансу.

Цікавим тренінгом у Маріуполі став « «Лікбез для тих, хто працює або шукає роботу: правове регулювання відпусток і заробітної плати», який збагатив учасників теоретичними і практичними навичками із працевлаштування, оформлення своїх правових відносин, а також неформальні дебати «Працевлаштуємося?», покликані  змоделювати ситуацію співбесіди серед категорії людей, які мають недостатній досвід спілкування із роботодавцями; покращити комунікаційні навички в сфері працевлаштування, підготувати до майбутніх співбесід.

Цікавим елементом діяльності стало проведення нетворкінгових груп – цікавими темами стали, наприклад, «Як організувати бізнес паралельно з навчанням», «Створення спільноти виробників сувенірної продукції у місті Бердянськ», «Самозайнятість як перспектива для бенефіціарів з обмеженими можливостями» (організатор – Карітас Запоріжжя). Карітас Маріуполь провів три взаємопов’язані нетворкінгові зустрічі, які дали змогу учасникам усвідомити, що для того, щоб вийти на новий рівень розвитку, необхідно, перш за все, вийти зі своєї зони комфорт, навчитись ставити цілі і втілювати їх в життя. Між зустрічами учасники виконували домашні завдання, визначали свої цілі. Цікавлю темою стало ознайомлення зі звичками та мисленням успішних людей – учасники винесли розуміння, що всi звички напрацьовуються, якщо постійно працювати над собою, займатися самоосвітою, вдосконалюватися і міняти мислення.

«Більшість людей застрягли в зоні комфорту і розучилися мріяти, ставити цілі і досягати їх, – говорить фасилітатор зустрічей. –  Часто вони не знають, чого конкретно хочуть, як практично досягти мети і, найважливіше, скільки часу буде потрібно для її досягнення. Одкровенням для багатьох було те, що працюючи ти навіть за 30 років не заробиш на нормальну нерухомість.  Але найголовніше, зустріч спонукала учасників на зміни. А ще важливо те, що у деяких вже відбулися зміни в житті в кращу сторону і це дійсно класно! Так вже після першої зустрічі одна людина перейшла на вільний графік роботи –- це для неї було дуже важливо, оскільки завдяки цьому змогла приділяти більше часу розвитку своєї справи».

Також на базі Карітасу Маріуполь була проведена бізнес-школа, завдяки якій учасники отримали багато корисної інформації – якими якостями повинен володіти сучасний успішний бізнесмен, як почати заробляти без стартового капіталу, як треба «упаковувати» свій товар чи послугу, щоб бути попереду своїх конкурентів, як планувати доходи та витрати тощо. Заняття проходили в інтерактивному форматі, з ухилом на командну роботу, учасники мали змогу презентувати свої ідеї, почути думку про їх перспективність від тренера та інших учасників.

Важливо, що навчально-практичні заходи не зосереджуються лише у головних містах впровадження проекту. Так фахівці Карітасу Запоріжжя провели майстер-класи «Успішне написання резюме» у Бердянську та «Як підвищити власну ефективність?» у Мелітополі.

Ще одним компонентом напрямку стало підвищення рівня кваліфікації осіб, які працюють з уразливими групами населення для надання їм в подальшому більш професійних послуг. Так фахівці проекту з Карітас Запоріжжя Наталя Ломейко та Каріне Арутюнян на запит Олександрівського територіального відділу освіти організували заняття групи психосоціальної підтримки для заступників директорів шкіл з виховної роботи, психологів та соціальних педагогів навчальних закладів Олександрівського району. Метою заходу було надати учасникам теоретичні знання та ознайомити їх з техніками подолання конфлікту, надати практичні навички їх використання. Тренінг проходив активно, у робочій атмосфері. Учасники відмітили важливість заходу, адже вони мають змогу реалізувати отримані навички у роботі та особистому житті.

Проведення подібних заходів для фахівців сфери освіти є вкрай важливим, адже вони мають високу емоційну насиченість у спілкуванні з дітьми, батьками, колегами та потребують відновлення особистісних ресурсів і покращення свого психоемоційного стану. Проводились подібні заходи і на базі Карітасу Маріуполь, так у жовтні пройшов тренінг – семінар «Як не згоріти на роботі» для викладачів місцевого електромеханічного технікуму з метою навчити розпізнавати перші сигнали вигорання, щоб встигнути запобігти і не допустити психічного розладу. Ця зустріч стала першою в серії заходів з підвищення стійкості до стресу та вирішення конфліктів для викладачів освітніх закладів міста Маріуполя та близько розташованих населених пунктів. Наступним став семінар- «Психологічні технології медіації конфліктів між суб’єктами освітнього простору» для практичних психологів та соціальних педагогів закладів освіти міста Маріуполь та близько розташованих населених пунктів.

Цікавим видом діяльності стало проведення нетворкінгових зустрічей для практикуючих психологів. На базі Карітасу Запоріжжя протягом жовтня відбулася серія таких заходів, на яких були розглянуті питання, пов’язані з підвищенням рівня професійної компетентності, особливості та складнощі реалізації професії в структурі приватної практики. Психологи проекту впевнені, що проведення такого роду заходів є важливим та необхідним з метою відновлення особистісних ресурсів та покращення психоемоційного стану.  Як один з дієвих способів подолання стресових станів було запропоновано техніку нейрографіки. Це такий графічний метод трансформації свідомості, що допоможе сформулювати проблеми і знайти її рішення.

Ще одна зустріч була присвячена організації бізнесу у сфері надання психологічних послуг – «Унікальність пропозиції. Позиціонування себе на ринку психологічних послуг». Практикуючі психологи, що мають на меті створення власної справи, обговорили питання, пов’язані з наданням психологічних послуг, як напрямку розвитку бізнес-діяльності в Запоріжжі. Головними завданнями для учасників групи було визначитись, як користуватися попитом на ринку психологічних послуг, визначити свою унікальність як спеціаліста, та навчитися чітко і зрозуміло позиціонувати себе в якості фахівця в конкретній спеціалізації для вирішення конкретних запитів цільової групи клієнтів.

Діяльність проекту лише набирає оборотів, але перші місяці діяльності свідчать – рух іде у правильному напрямку і попереду – ще багато цікавих заходів, нових підходів та відкриттів.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь