Image

У Берліні помер Бернгард Галерман

З Німеччини надійшла сумна вістка, що у вівторок 23 червня 2020 року у м. Берліні на 65-ому році життя відійшов у вічність великий друг Карітасу України Бернгард Галерман.

Бернгард Галерман з початку дев’яностих років і до другої декади двадцятого століття супроводжував як відповідальний представник Об’єднання Карітасу Німеччини розвиток Карітасу України. Він зробив неоціненний вклад у розбудову структур та програм як Національного Офісу так і мережі Карітасу в Україні. При тому Бернгард Галерман не тільки допомагав забезпечувати діяльність Карітасу України коштами зі сторони Карітасу Німеччини, Німецького Уряду та Католицької Церкви Німеччини але ділився також своїм великим досвідом і глибинним знаннями соціальної роботи, надихаючи цілу генерацію працівників Карітасу України на професійне соціальне служіння. Зокрема цінними у цьому відношенню були численні обміни-візити працівників Карітасу України до Німеччини, що їх організував та супроводжував Бернгард Галерман, даючи можливість соціальним працівникам з України ознайомитися зі здобутками соціальної роботи і соціальної системи Німеччини.

Під його впливом і наставництвом, залучаючи часто експертів із закордону, співробітники Карітасу України навчалися оперативно реагувати на соціальні виклики у суспільстві, відкриваючи для себе часто нові поля діяльності. Це стосувалося і стратегічних напрямків і короткотривалих проектів, викликаних непередбачуваними подіями. Так Бернгард Галерман допоміг отримати кошти від Євросоюзу на допомогу потерпілим від повені на Закарпатті у 1998/1999 рр., брав активну участь у розробці концепції програмних напрямків домашньої опіки та роботи з дітьми та молоддю Карітасу України та домігся забезпечити довготермінове фінансування цих програм з джерел Міністерства розвитку та співробітництва Німеччини, а також організував фінансову підтримку Лікарні ім. митрополита Шептицького у Львові, називаючи лише декілька з тих напрямків та програм розвиткові яких він сприяв. Багато з його порад та підходів у праці стали у пригоді, коли Карітас України розгорнув широку діяльність на допомогу людям, які постраждали і страждають від наслідків війни в Україні. Саме у цих підходах та у цій праці продовжує жити дух Бернгарда Галермана, його глибинна привязаність і людбов  до людей, його співчутливість, яка завжди шукала вияву у професійному наданню допомоги. За заслуги перед Українською Греко-Католицькою Церквою у сфері соціального служіння Балженніший Любомир Гузар, Голова й Батько  УГКЦ  нагородив Бернгарда Галермана подячною грамотою.

З початком другої декади ХХІ століття, Бернгард Галерман був змушений  з причин здоров’я покинути роботу та  вийти на передчасну пенсію. Однак він і надалі цікавився розвитком Карітасу України і  постійно відслідковував події у нашій державі. Під час революції гідності, слідкуючи за подіями у Києві на німецькому телебаченню Бернгард Галерман у лютому 2014 року вирішив прибути до української столиці, щоби, хоч би кілька днів, особисто побути на Майдані із людьми, які стали на боротьбу за краще майбутнє, з людьми яких він так шанував і любив. Це і була його остання з багатьох десяток подорожей в Україну, в якій він залишив свій вагомий, однак часто невидимий, слід.

По Бернгардові Галерману залишилися його діти, Леа, Ганна та Тіл, яким висловлюємо найщиріше співчуття. 

Карітас України втратив великого незабутнього друга!

Вічна Йому Пам’ять!

Андрій Васькович,
Президент Карітасу України

https://www.facebook.com/UkrainianCatholicCathedralOfTheHolyFamily/videos/2795607837336404/?xts%5B0%5D=68.ARDTlWVshUr04I_C0XhxkQJRnshUTbu4NfueCUzKZWODu_B-pXWcVbih_wIMy9o4nvjX5DYtn1Juk0nFBc6GOsYdt2DKw2gMqOrzPcDMDctTjQp9Nd4ZFVSWj183Bszk22wbreSroc6d9zSsu8g32FChp3BRzll-Njr0GZ9PZ80h9sHX8g-z5yI-8aLyfyvgi_KEoBOcrU-YCDpvY7iq4pPBZ2D-JVrcBLPRZBZ3n3vcEV_5hT_wMCjgnLD-h_apZZdfpvfszL5A6-ABkly6Bo74D62aFiEz4uppe7uro1v8xYf-B-WfCSNhSB8gHkaHXvJlFydEcAwZH8jc2CuDa71NKU5YphSzNkqKUw&tn=-R
Categories: News | Новини

Залишити відповідь