Понад 6.500 постраждалих від гуманітарної кризи отримають допомогу в рамках нової програми Карітасу України

22.07.2015, Україна
У відповідь на збільшення кількості переселенців, які залишили територію збройного конфлікту на сході України, та негативний вплив насильства, з яким зіткнулись мешканці цього регіону та внутрішньо переміщені особи, – Карітас України розпочинає нову програму допомоги. Вона триватиме сім місяців та охопить понад 6.500 потребуючих (переселенців та приймаючі громади) в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Метою програми є надання допомоги для забезпечення базових потреб та достойних умов проживання для осіб, які постраждали від кризи на сході України.
Робота буде здвійснюватись у 2 основних напрямках:
1. Грошова допомога на різні потреби для переселенців (15 євро в місяць на одну особу) протягом трьох місяців для 2.250 отримувачів, що буде надаватись на територіях, підконтрольних українській владі.
2. Допомога у вигляді продуктових наборів (вартістю 20 євро на одну людину), яку отримають 4500 сімей, які проживають на непідконтрольних українській владі територіях або місцях, де неможливо надати грошову допомогу через зруйновану інфраструктуру. Вміст набору був підібраний відповідно до рекомендацій Кластеру з Продовольчої безпеки. Роздача наборів на територіях непідконтрольних уряду буде тривати доки це буде дозволено українським законодавством.

Проект спрямований на підтримку вразливих мешканців, які постраждали від конфлікту, та відповідають наступним критеріям відбору бенефіціарів (рекомендації Кластеру з Продовольчої безпеки):
– мешканці, які не мають постійного заробітку (безробітні/особи, які не отримують соціальних виплат);
– мешканці, котрі не отримують регулярної допомоги продуктами харчування;
– мешканці, які мають право на соціальні виплати, але не можуть їх отримувати через кризу;
– особи, які мають хронічні захворювання (ВІЛ, туберкульоз, рак);
– сім’ї, які мають двоє або більше дітей.

З квітня 2014 року Карітас України вже надав допомогу понад 80.000 потребуючим у 12 областях, 66.000 постраждалих від гуманітарної кризи отримають допомогу в рамках нових проектів, які розпочались навесні цього року. Більш ніж 500 відданих працівників та волонтерів залучені до роботи у проектах Карітасу. День за днем вони намагаються знайти нові способи нагодувати голодних, напоїти спраглих та надати притулок тим, хто його  потребує.

Координатор програми Григорій Селещук пояснює: “Ми прийняли рішення надавати грошову допомогу без строгих вимог та обмеження щодо використання коштів, так як дані моніторингу поточних проектів свідчать, що велика частина коштів витрачається на продукти харчування та ліки. Отже, базові потреби залишаються пріоритетними, хоча було передбачено, що деяка частина коштів буде йти лише на витрати на проживання.

Залежно від підготовки та можливостей переселенці використовували кошти, отримані під час зимових місяців, на підготовку до холодної пори року (придбання обігрівачів, ковдр, теплого одягу), оплату житла та комунальних послуг.

Більшість сімей зазначили, що їх першочерговою потребою була їжа, потім – теплі речі та взуття. Переселенці, зареєстровані в рамках проекту, були опитані щодо їхніх умов проживання та 92% зазначили, що не можуть оплачувати комунальні послуги.

Роздача продуктових наборів передбачає, що ми зможемо допомогти особам, які проживають на непідконтрольних українській владі територіях, де не працює банківська система. Більшість бенефіціарів такої допомоги – це люди похилого віку, які відмовились або не змогли залишити зону конфлікту. Якщо законодавство заборонить нам працювати на цих територіях, тоді роздача продовольчої допомоги буде зорганізована якнайближче до лінії розмежування між підконтрольною та непідконтрольною українській владі територіях, щоб охопити тих потребуючих, які мають змогу пересуватись між цими зонами.”

Програма допомоги фінансується Комісією із гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ECHO) через Карітас Австрії, та впроваджується у партнерстві з неурядовою організацією “Милосердя Луганськ”.