Image

Подарунки від святого Миколая підопічним Карітасу

0 Comments

Все затихло надворі,
Сяють зорі угорі,
Всі чекають – виглядають

Чудотворця Миколая!

Різдвяні свята – особлива пора для всіх співробітників Карітасу, особливо тих, хто працює з дітьми. У цей час вони перетворюються на помічників святого Миколая, а ще намагаються залучити якомога більше небайдужих людей, аби принести трошки свята дітям, які не завжди бачать тільки світлі моменти життя. Всі представництва Карітасу в Україні організовували свята потребуючих – а для багатьох це були окремі проекти, які передбачали залучення благодійників, налагодження партнерських стосунків і вироблення творчих, неординарних підходів.

Особливо чекали на прихід Миколая діти в регіонах, близьких до зони бойових дій і родини переселенців, адже саме їм так бракує свята у житті. І тут працювали не лише команди організацій, які знаходяться близько до зони конфлікту, а організовувались спільні проекти, що є таким важливим кроком у формування взаєморозуміння та миробудування. Довга та ретельна підготовка, координація дій, очікування – і нарешті було проведено свято для дітей, якими опікується Карітас Маріуполь. І дуже важливо, що допомагали організувати дітям свято небайдужі мешканці Коломиї, парафіяни Коломийсько-Чернівецької єпархії та співробітники Карітасу з Коломиї. Велосипеди, мольберти, ролики, одяг, взуття, іграшки, солодощі – понад 200 дітей з Маріуполя та навколишніх сіл отримали довгоочікувані подарунки. Співробітники Карітасу Хмельницький зібрали і вручили подарунки дітям, що проживають у Волновасі.

Подарунки від таємних благодійників до Дня Святого Миколая отримали діти з буферної зони Донеччини в рамках акції «Даруємо віру в чудеса», ініційованої Карітасом Краматорськ. Малеча писала листи із своїми мріями, а дорослі могли обрати будь-який з них та виконати дитяче побажання. Всього надійшло 380 листів і всі діти отримали бажані гостинці. Допомагали виконувати бажання дітей не лише жителі Краматорська – так, частину подарунків для дітей смт. Новолуганське зібрали учні НВК «Софія» з с. Софіївська Борщагівка Київської обл. Приємно, коли добра ініціатива Карітасу змогла об’єднати громади, людей та небайдужі серця, заради спільного дива! А для дітей із селища Луганське було влаштоване незабутнє свято. У радісній атмосфері відбулося інтерактивне заняття, де головною темою було «Добрі і злі вчинки», а також  – багато конкурсів, веселих танців, та різних випробувань, за що діти отримали багато різних подарунків.

Важливим принципом, яким керувались всі співробітники Карітасу – пропагувати традиції благодійництва і залучити якомога більше небайдужих людей. Так, Карітас Львів вже четвертий рік поспіль проводить акцію «Стань помічником святого Миколая». У соціальних мережах розміщувались листи-малюнки до Миколая від підопічних організації – дітей з інвалідністю, із малозабезпечених багатодітних сімей, сімей ветеранів АТО, внутрішньо переміщених осіб. Благодійники вибирали вподобаного листа і здійснювали дитячі мрії, хоч іноді це було не зовсім просто. У святкові дні мрії більші 200 дітей здійснились завдяки таємним Миколаям! У Харкові підготовча робота до свята розпочалася ще восени –  інформація про акцію «Святий Миколай приходить у гості» була розміщена на інтернет-ресурсах, волонтери розповсюджували її в навчальних закладах, на підприємствах та в організаціях. В результаті, завдяки співпраці різних соціальних проектів  Карітасу Харкова,  діти з більш ніж 250 соціально незахищених сімей отримали подарунки. А Карітас Київ цього року завдяки жертводавцям зміг підготувати понад 2300 подарунків для різних категорій потребуючих дітей – не лише з Києва, а  й з різних куточків Київської, Житомирської, Вінницької, Черкаської та Чернігівської областей.

Вагомим стало і залучення підтримки від компаній, і приємно зазначити, що поступово до цього залучається все більше бізнес-структур, що свідчить про дієвість фандрейзингових стратегій Карітасу. Нас зокрема підтримали METRO Cash&Carry, Uber, Leboutique та фармацевтична компанія «Дарниця». Вагомою стала і акція, ініційована Карітасом у м. Дніпро та ініціативною групою батьків «Добра планета» спільно з мережею аптек «Мед-сервіс» – «Миколай – це Я», покликана щоб допомогти дітям з особливими потребами, які живуть з ДЦП, синдромом Дауна, аутизмом.  В аптеках продавались благодійні листівки, кошти з продажу яких були використані для купівлі подарунків та інших необхідних речей для більш ніж 200 сімей, які виховують особливих дітей.

Інколи співпраця є вагомою, навіть якщо і не виражена у грошовому еквіваленті – у Львові аматорський театр «Панацея» працівників фармацевтичної фабрики ПАТ «Галичфарм» показав виставу «Пеппі Довгапанчоха» для молоді з особливими потребами «Центру дозвілля і соціальної реабілітації». Помічниками карітасівських Миколаїв у Запоріжжі виступили представники команди місцевого осередку рятівників-волонтерів, підготовлених за програмою Мальтійської служби допомоги.  Вірні помічники Миколая – студенти Маріупольського державного університету, приготували для дітей виставу «Вечори на хуторі біля Диканьки», цікаві конкурси та навіть дискотеку. А в Харкові незамінними помічниками Миколая були волонтери – студенти Харківського національного педагогічного університету – майбутні соціальні педагоги, які на практиці вчились приносити людям добро!

А ще для дітей були організовані розваги, яких вони так чекають у святковий період. Святий Миколай Карітасу попрямував до дітей, які його з нетерпінням чекали. Свята у київському Карітасі відбувались у декілька етапів, аби у них змогло взяти участь понад 200 дітей. 60 дітей шкільного віку з львівського дитячо-юнацького соціального центру для того, щоб отримати подарунки, доклали чимало зусиль, пройшовши захоплюючу квест-гру. У Тернополі Миколай, якому допомагали як співробітники Карітасу, так і  студенти педагогічного університету, приніс подарунки 300 дітям. У Запоріжжі відбувся великий святковий концерт «Гостинці від Святого Миколая», який відвідали понад 500 вихованців проектів місцевого Карітасу – дітей з обмеженими можливостями, з багатодітних сімей, родин переселенців, ветеранів АТО, тих, хто опинився в складних життєвих обставинах.  А діти, які займаються у групах «Дитячого простору», який працює при Карітасі Донецьк у м. Дніпро зустріли Миколая, презентувавши йому свої вміння, здобуті у центрі – тут були і пісні, і вірші, і гра на саксофоні та сопілці, а також чаюванням з солодощами.

Миколай не забуває і тих, хто не може сам прийти на свято. Новорічне диво відбулось і для 22 особливих дітей (ДЦП, аутизм, синдром Дауна та ін.), якими опікується Карітас у Дніпрі. У рамках благодійної акції до кожної оселі з щедрими подарунками завітав святий Миколай. Подарунки формувались для кожної дитини окремо: набори для творчості, солодощі, книжки, шарф/шапка, рюкзак/сумка, іграшка та різдвяна свічка. Щасливі діти ти їх батьки дарували благодійникам свої радісні емоції, посмішки та обійми.

Втім, подарунків чекають не лише підопічні проектів Карітасу, а й діти з інтернатних установ – працівники Карітасу з Хмельницького провели благодійну акцію «Листи до Святого Миколая», за час проведення якої відвідали три інтернатних заклади Хмельницької області та два –  Тернопільської, де подарунки отримали понад 700 дітей, мрії яких, завдяки доброті учасників акції, здійснились.  А Карітас Маріуполь провів свято у місцевому театрі ляльок для дітей зі школи-інтернату №2. «Чи є на світі більша втіха, аніж бачити щасливі дитячі очі, захват та віру в чудо, що здійснилося? – розповідає один зі співробітників Карітасу Хмельницький. –  Ми мали таку радість, адже протягом останніх днів завдяки  помічникам Святого Миколая, доставляли та вручали особисто в руки пакунки кожній дитині, що місяць тому написала лист і з замиранням серця очікувала на подарунок. Дитячі мрії здійснюються, і ми щасливі, що маємо почесну місію – допомагати їм збуватися!»

 

«Ой, хто, хто Миколая любить…», – співаємо на свята. І справді, на подарунки чекають не лише діти.  Про це не забули у Карітасі Дрогобич, і організували театралізовану виставу за участю людей з особливими потребами, дітей з молодіжного центру та літніх людей із клубу «Жива Історія», підопічних проекту «Розвиток волонтерського руху задля допомоги колишнім жертвам тоталітаризму». Було море позитивних емоцій, радості і тепла, кожен пригадав той час, як в дитинстві з трепетом всі чекали цього свята. Такий захід ще більше всіх згуртував та надав наснаги для нових зустрічей.

 

«Кожна дитина, кожен наш підопічний, відчув що Святий Миколай про неї не забув, приніс солодощі та інші подарунки, яких вона так чекала, – розповідає  директор Карітасу Київ о. Роман Сиротич. – Саме завдяки праці великої кількості людей та добродіїв у серцях дітей ще довго пануватиме радість та віра в чудеса Святого Миколая. Будьмо сіячами добра щодня і це змінить наш світ, тому запрошую до співпраці у допомозі тим, хто голодний, кому холодно, хто немає у що вдягнутися, хто шукає останню копійку на життєважливі медикаменти»

Categories: Новини

Залишити відповідь