Image

«Почуй мій голос»: В Харкові показали фото вдів учасників АТО

0 Comments

«Почуй мій голос» – це назва виставки фотопортретів вдів учасників АТО, що відкрилася в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтв 18 лютого 2019 року.

Організатори виставки, повідомляє кореспондент Укрінформу, – благодійний фонд Карітас Харків у партнерстві з громадською організацією «Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти і загиблих захисників України».

«Це перша подібна виставка в країні. В експозиції 28 портретів молодих і красивих жінок в основному, мешканок Харківської та низки міст Полтавської області. Всі вони втратили своїх чоловіків, батьків своїх дітей на війні, яка триває шостий рік поспіль. Про вдів згадують рідше, ніж про героїв війни, але треба задуматися про те, яку втрату вони пережили. Під кожним портретом ім’я вдови і слова, звернені до коханої людини, яка, вони вірять, чує їх, знає про їхню любов. Їм не можна бути слабкими. Їм, як бійцям, доводиться вчитися жити по-новому, самостійно ростити дітей, долати труднощі. Придивіться до їхніх обличь: стримуючи сльози, вони посміхаються, їх окрилює віра в майбутнє і світла пам’ять про минуле», – коментує виставку керівник проекту Карітасу Харків Марина Краснова.

За словами автора цієї галереї фотопортретів, відомого харківського фотохудожника, заслуженого майстра народної творчості України Олександра Вакуленко, він з самого початку відмовився від задуму відобразити в фотографіях печаль і тугу молодих вдів: «Вони повинні жити повним життям, за себе і за чоловіка, який як би поїхав у тривале відрядження, але завжди залишається з ними».

Виставку благословив єпископ Української греко-католицької церкви Василь Тучапець. Він виділив у долі кожної героїні фотовиставки характерну рису: соціальну мужність, яка не дає їм зламатися під ударами долі.

На виставці прозвучала музика Шопена у виконанні відомого харківського піаніста Олександра Попова, обрана ним в якості гімну мужності і краси, а також вірші, написані, в тому числі, самими вдовами в пам’ять про чоловіків, які загинули в АТО.

Про долю свого чоловіка, дагестанця Кадира Магомедова кореспонденту Укрінформу розповіла харків’янка Наталя Магомедова. Виявилось, доброволець Кадир, кулеметник батальйону «Донбас», загинув в Дебальцевському котлі в січні 2015 року та похований в Харкові, на мусульманському кладовищі, де на гранітній стелі написані слова на арабській мові про його любові до другої батьківщини – України …

Як прозвучало на виставці, вона матиме продовження: вже в травні організатори обіцяють відкрити в Харкові виставку фотопортретів матерів і батьків солдатів, загиблих в АТО.

Проект реалізовано в рамках проекту “Об’єднуючи людей заради миру”.

Оригінальна стаття тут

Фото – Ukrinform

Categories: Новини

Залишити відповідь