Image

Підтримка, саморганізація та координація – важливі аспекти підтримки спільнот у кризових ситуаціях

0 Comments

Де знайти підтримку у кризовій ситуації? З ким поговорити про життя? Хто допоможе втілити цікаву суспільну ініціативу? Це лише невеликий перелік проблем, з якими українці звертаються до Карітасу, і тепер у них з’явилась можливість стати учасниками проекту Карітас-Хаб. Такі центри розпочали роботу у Маріуполі, Краматорську, Запоріжжі та Києві.

Тут всіх охочих зустріне адміністратор, з’ясує проблему і переадресує до необхідних спеціалістів. А їх у проекті немало. Консультанти кризового центру зможуть провести оцінку стану людини, підтримати, наснажити, підвищити рівень самооцінки. При потребі – в роботу включиться психолог. Тут можуть надати різну допомогу – як надати коротку консультацію, так і взяти під тривалий супровід, адже часто проблеми у людей комплексні, тут варто розроботи ефективний план дій і кваліфікований супровід. У центрі розвитку громад працюють досвідчені спеціалісти, завдання яких – допомогти небайдужим українцям зробити їхні міста комфортними, мотивувати місцеві громади брати вирішення проблем у свої руки. А допоможе у цьому ресурсний центр, який орієнтований на підвищення потенціалу громад і адвокацію інтересів вразливих громадян.  А ще тут весело і цікаво. Відбуваються постійні акції, проводяться заняття, працюють волонтери. Переселенці, діти, старенькі, активісти – всі вони бажані відвідувачі центрів, для всіх найдеться щось цікаве. В чому секрет ефективності? Перш за все в комплексності, адже більшість фахівців зосереджені під одним дахом. Все це – простори підтримки, які розпочали працювати під егідою Карітасу України з початку 2017 року.

Діяльність відбувається в рамках нового проекту «Створення багатофункціональних соціальних центрів з питань подолання кризи та самодопомоги для осіб та громад, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні», який за фінансової підтримки Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини (BMZ) та Карітасу Німеччини впроваджує Карітас України. Проект, з загальним фінансуванням 5,6 мільйонів євро, розрахований на п’ять років і стартував у січні 2017 року. Основна увага проекту сконцентрована на населення, яке зазнало впливу нинішньої гуманітарної кризи в Україні – внутрішньо переміщених осіб, жителів буферної зони, а також осіб, які проживають на неконтрольованій території, але часто перетинають лінію розмежування. Тому базовими для впровадження проекту вибрані міста, які є вузловими пунктами для переселенців через їхню близькість до зони АТО (Маріуполь, Краматорськ, Запоріжжя), а також Київ, де окрім надання безпосередньої допомоги потребуючим, значна увага приділяється розробці методологічних підходів та співпраці з державними структурами. Втім, персонал проекту усвідомлює, що основна увага має буде зосереджена саме на спільнотах, адже у сильних громадах добре себе почувають і постійні мешканці, і переселенці. Саме тому в центрі діяльності – допомога у підвищенні стійкості та самодопомоги серед населення, яке постраждало внаслідок конфлікту та уразливих мешканців місцевих громад.

Хоч базові офіси проекту розташовані у містах і значна частина діяльності зосереджена там, співробітники не засиджуватимуться на місцях – мобільність один з важливих підходів до діяльності. Мобільні групи виїжджатимуть до міст буферної зони, які особливо потребують допомоги у підвищенні спроможності громад, розвитку соціальних проектів.

Простори підтримки – це і об’єднання цілого ряду інноваційних підходів та впровадження соціально релевантних послуг, які покривають потреби місцевого населення, але також служать цілям зміцнення місцевих громад. Це можуть бути програми тимчасового працевлаштування осіб з уразливих категорій, робота дитячої кімнати, яка дасть змогу батькам залишити дитину аніматору, а самим вирішувати соціальні проблеми, клуби спілкування для людей похилого віку, програми для дітей з інвалідністю – кожен центр виходитиме з потреб бенефіціарів і місцевих громад.

«Унікальність проекту полягає у тому, що він включає у себе можливість надавати послуги для бенефіціарів, які походять з різних верств населення. До того ж об’єднання усіх напрямків діяльності в один центр є дуже ефективним та перспективним рішенням, оскільки клієнт може отримати широкий спектр послуг. Також варто  зауважити, що волонтерський рух є важливою ініціативою для розвитку громади. І наш проект дає унікальну можливість бути сполучною ланкою між тими, хто потребує допомоги і тими, хто прагне допомогти», розповідає Валерія Гармаш, координатор проекту у Маріуполі.

Розвиток громади силами її активних членів – ключовий підхід проекту. З цією метою будуть проведені конкурси мікрогрантів, спрямовані на підтримку громад, що постраждали від збройного конфлікту на сході України, сприяння адаптації внутрішньо переміщених осіб до нових життєвих обставин та розвиток локальних громад. Таким чином буде можливість підтримати цікаві ініціативи, за кожною з яких – активні і небайдужі до долі своєї громади люди, які часто не мають фінансової можливості реалізації своїх ідей. Пріоритет надаватиметься проектам, що створюють робочі місця, покращують інфраструктуру населених пунктів, пропагують здоровий спосіб життя, сприяють освіті населення та підвищують роль інститутів громадянського суспільства.

 

Простір підтримки Карітас Краматорськ

м. Краматорськ, вул. Південна, 9.

Дні роботи: понеділок – п’ятниця, з 9.00 до 17.00

066 993 28 00

http://caritas-kram.org.ua/

 Простір підтримки Карітас Маріуполь

м. Маріуполь, пров. Банний, 4

Дні роботи: понеділок – четвер, з 10.00 до 16.00

097 174 31 54; 050 423 36 50

http://mcaritas.org/

 Простір підтримки Карітас Запоріжжя

м. Запоріжжя, вул. Семафорна, 8

Дні роботи: понеділок – п’ятниця, з 9.00 до 17.00

050-362-07-17, 067-208-16-59.

https://www.facebook.com/caritaszp/

Простір підтримки Карітас Київ

м. Київ, вул. Микитенка, 7-б

 Дні роботи: понеділок – п’ятниця, з 9.00 до 17.00

044 512 00 85

http://www.caritas-kiev.org.ua/

В рамках проекту планується впровадження інноваційних підходів, таких як, наприклад, програма «Гроші за працю», яка передбачає залучення клієнтів проекту, в першу чергу людей, які знаходяться у кризових ситуаціях, до надання суспільно корисних послуг. Серед робіт, які вони будуть виконувати – соціальне обслуговування на дому інвалідів та самотніх людей похилого віку, прибирання міста, навчальні та спортивні заняття з дітьми та підлітками, дрібний ремонт в оселях людей, перукарські послуги тощо. Тимчасові робочі місця нададуть місцеві громадські організації та комунальні установи. Передбачається, що після закінчення програми учасники отримають новий досвід, або відновлять свої професійні навички, що дасть змогу матимуть можливість в подальшому працевлаштуватися на постійній основі і подолати нинішню кризову ситуацію.

Очікується, що у 2017 році послугами центрів буде охоплено не менше трьох тисяч осіб. Перший рік проекту – стартовий, він дасть змогу переконатись, чи ефективні заплановані заходи і чи не виникає потреба у модифікації діяльності. Поетапне планування дозволить робити проект справді ефективним і таким, який гнучко реагує на потреби місцевих громад. Колектив Карітасу України та новостворених багатофункціональних центрів сподівається, що новий проект допоможе підвищити здоров’я і соціальний добробут  уразливих переселенців та мешканців приймаючих громад, інших осіб, які постраждали внаслідок конфлікту. А робота з місцевими громадами збільшить їхню стійкість, саморганізацію та залучення до процесу розвитку своїх населених пунктів.

Categories: Новини

Залишити відповідь