Поглиблення взаємодії профільних організацій приносить користь людям

Нові послуги для літніх людей
04.12.2009
Тісна співпраця Карітасу України з профільними державними і недержавними організаціями сприяє підвищенню якості життя людей літнього віку. Так, 3 грудня у Києві відбулося відкриття Геронтологічного інформаційно-консультативного центру

Інституту геронтології АМН України.
В рамках підготовки до відкриття Геронтологічного інформаційно-консультативного центру (ГІКЦ) співробітники проекту “Домашня опіка” Карітасу-Київ разом з менеджером проекту ГІКЦ – професором Чайковською Вірою Володимирівною, проводили дослідження потреб людей старшого віку та підготовку працівників по роботі з літніми хворими.

«Нам дуже приємно, що багаторічний досвід Карітасу у роботі над покращенням якості життя осіб похилого віку, немічних, невиліковно хворих заслужив на визнання. «Домашня опіка» – один з пріоритетних напрямків роботи Карітасу України і дуже важливо до цієї роботи залучити якомога ширше коло людей!» – розповіла Ольга Осадча, координатор проекту «Домашня опіка» (Карітас-Київ).

Карітас для роботи ГІКЦ також надав літературу:
– Основи сестринського догляду;
– Поради для пацієнтів та їх опікунів “Лікування пролежнів”;
– Поради для пацієнтів та їх опікунів “Ранні прояви Альцгеймера”;
– Практичний курс для вивчення та довідок “Основні засади післяінсультної реабілітації” (Опис прийомів опіки крок за кроком).
ГІКЦ створений в межах виконання Україною Мадридського Міжнародного плану дій щодо старіння і підтриманий Фондом Народонаселення Організації Об’єднаних Націй.
Основною функцією ГІКЦ є надання людям літнього віку і членам їх сімей інформації та консультацій про доступні медичні, психологічні, соціально-побутові, юридичні, культурні та інші послуги, які вони можуть отримати згідно чинного законодавства в державних і недержавних організаціях.
Для цього центру створюється спеціалізована всеукраїнська база даних організацій, які надають послуги людям літнього віку. Клієнтами ГІКЦ можуть бути як люди літнього віку та члени їх родин, так і представники профільних державних і недержавних організацій.
Інформацію можна отримувати по телефону (044) 431-05-09 або на сайті ГІКЦ www.gicc.org.ua за наступними розділами:
– шляхи та умови отримання різноманітних послуг, а також можливості навчання населення та волонтерів принципам забезпечення активного довголіття, основам само- і взаємодопомоги (адреси та телефони установ, контактні особи);
– нормативно-правова база стосовно населення літнього віку;
– корисні поради для людей літнього віку та членів їх сімей;
– відповіді на запитання;
– спілкування на сторінках сайту, тощо.
Окремим видом діяльності ГІКЦ є розробка і впровадження навчальних програм по забезпеченню активного і здорового довголіття, розвитку волонтерського руху. ГІКЦ проводить тематичні семінари для різних груп населення літнього віку та членів їх сімей при підтримці Ради організації ветеранів України, вітчизняних та закордонних фондів.
«Відкриття центру має велике значення, особливо для регіонів, – зауважила Марія Бачмага, національний координатор Карітасу України проекту «Домашня опіка». – З’являється можливість зменшити інформаційний голод. Тепер і літні люди, і організації, які працюють для покращення життя людей літнього віку зможуть отримувати комплексну інформацію!»