Опіка важко хворими людьми – пріоритет роботи Карітасу в Івано-Франківську

27.10.2014, Івано-Франківськ
Івано-Франківський Карітас реалізовує кілька медико-соціальних програм, які передбачають догляд та підтримку для важкохворих людей. Останні три роки наші місцеві працівники допомагають більш як 135 пацієнтам міста та області. Для забезпечення надання комплексу послуг паліативної допомоги*, працюють три мобільні виїздні бригади у складі лікаря, медичної сестри, психолога або духівника. Завдяки цьому можна адекватно оцінити потреби хворої людини, скласти план медичної, соціальної допомоги та духовно- психологічної підтримки важкохворим та їхнім родичам.

Нещодавно задля привернення уваги місцевої громади до проблем і потреб паліативних хворих місцевий Карітас організував інформаційну акцію. Жителям міста та гостям обласного центру була надана інформація про можливості отримання допомоги в Карітасі, а також інформація про лікувальні заклади, які працюють в галузі надання паліативної опіки.

Усім бажаючим надавалися безкоштовні послуги вимірювання артеріального тиску та рівня цукру в крові, консультації лікарів-терапевтів з питань лікування та профілактики розвитку ускладнень різних захворювань. Медико-соціальні працівники надавали інформацію про діяльність Карітасу та можливість отримання різноманітної допомоги та підтримки як важко хворих, так і їхніх родичів.

Щороку в Україні паліативної допомоги потребують понад 600 тис. невиліковних хворих – це онкохворі, люди похилого віку, хворі на ВІЛ/СНІД, цукровий діабет, туберкульоз та інші термінальні хвороби. За стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) необхідним мінімумом є 1000 ліжок для паліативних хворих на 1 млн. населення. За експертними даними, станом на початок 2013 р. в Україні існувало лише 10 хоспісів, а також 15 спеціалізованих паліативних відділень з сукупною кількістю близько 850 ліжок для обслуговування паліативних хворих при мінімальній потребі у 4500 стаціонарних ліжок.

В Україні паліативна допомога, як підхід, що дозволяє покращити якість життя пацієнтів з невиліковними захворюванням, почав розвиватися лише з кінця 90-х років XX століття. У цей час були відкриті перші українські хоспіси – в 1996 році у м. Львів, в 1997 – в м. Івано-Франківськ, і донині ці хоспіси залишаються провідними установами з надання стаціонарної та амбулаторної паліативної допомоги населенню. Окрім того, в Україні практично відсутня розгалужена система догляду невиліковно хворих пацієнтів вдома, хоча, за статистикою МОЗ, більшість з паліативних пацієнтів помирає саме вдома.

За таких умов особливо цінною є програма Карітасу України «Домашня опіка», яка впродовж останніх 13 років на базі організацій у 8 областях України забезпечила опіку для більш як 7 тисяч людей похилого віку, інвалідів, людей, які живуть з ВІЛСНІДом, невиліковно хворих і тих, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної або тимчасової сторонньої допомоги.

Працівники Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ, окрім кваліфікованої медичної та духовної допомоги, консультацій з приводу полегшення болю, усунення важких симптомів захворювання, профілактики вторинних захворювань, надають також підопічним матеріальну допомогу у вигляді медикаментів, засобів д
огляду, продуктових наборів та засобів особистої гігієни. Такий підхід, підтримка та постійна увага до підопічного та його родичів вселяє надію у завтрашній день, зберігає віру у свої сили та, загалом, сприяє наповненню життя змістом та сенсом.

* Паліативна допомога (від фр. palliatif від лат. pallium — покривало, плащ) — це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки.