Image

Любомир Гузар відійшов від управління УГКЦ

0 Comments


Блаженніший Любомир прийняв рішення про відставку
11.02.2011
10 лютого Папа Римський Бенедикт XVI прийняв відставку предстоятеля Української  Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Любомира Гузара згідно з Кодексом канонів Східних Церков (канон 126 §1 -2). Кардинал Любомир, якому невдовзі виповниться 78 років,



очолює  УГКЦ з 2001 року після смерті
кардинала Любачівського. Після відставки на його місце буде призначений тимчасовий адміністратор, а нового голову Церкви оберуть протягом
двох-трьох місяців на зборах Священного Синоду, на який з’їдуться
єпископи з усього світу. 
 
Попри те, що посада предстоятеля церкви є довічною, Любомир Гузар уже подавав Папі Римському прохання про відставку. Провідник УГКЦ неодноразово казав, що хотів би відійти від керівництва церквою після свого 75-річчя. 

«Сьогодні, коли я вже не маю достатньо сил, хочу передати уряд своєму наступникові, який ефективно продовжуватиме цю працю. Бо це не моя праця і я не є ключем. Ключем є Церква, а мета нашої праці – служіння Церкві, і ми стараємося це виконувати доти, доки можемо це робити ефективно», – пояснює своє рішення Блаженніший Любомир.

 
Любомира Гузара називають одним із найавторитетніших релігійних і суспільних діячів в Україні
, його глибоко поважають, вважають цінним наставником і провідником для українців на конкретному часово-просторовому етапі історії народу й держави.
УГКЦ під керівництвом Любомира Гузара послідовно відмежовувалася від політики, наголошуючи на принципі відокремлення церкви від держави. Водночас кардинал Гузар вказував теперішній владі на чолі з президентом Януковичем на неприпустимість преференцій окремим конфесіям в Україні, висловлював й інші важливі думки, поради суспільно-політичного характеру.

 
«Я й надалі братиму участь у житті Церкви і суспільства. Буду
молитися за Церкву, переосмислювати минуле, слідкувати за тим, щоб
нічого з минулого нашої Церкви не затратилось. Дуже б хотів проводити
зустрічі з молоддю, а також з різними професійними групами:
журналістами, митцями, політиками»,
– каже Блаженніший Любомир.

 
Коротка біографічна довідка:

Любомир Гузар народився у Львові 1933 року, але в 1944 році його родина виїхала з України. Він навчався в духовній семінарії у США та в Католицькому університеті Америки. Священиком став у 1958 році. Згодом вивчав філософію в Нью-Йорку й отримав ступінь доктора богослов’я в Римі, захистивши дисертацію про Митрополита Андрея Шептицького.

 

До України Любомир Гузар повернувся в 1992 році, служив духівником у Львівській семінарії. З 1996 року
його обрали помічником Глави УГКЦ, в звязку із погіршенням стану здоров’я кардинала Любачівського. Священний Синод обрав Любомира Гузара Архієпископом Львівським та Главою Української Греко-Католицької Церкви у січні 2001 року.

 

 


Categories: Новини

Залишити відповідь