Image

Боротьба з епідемією в Україні

0 Comments


Cтуденти пройдуть безкоштовне тестування на ВІЛ/СНІД
16.02.2010 
З 15 по 19 лютого в десяти вищих навчальних закладах столиці проходитиме акція «Життя заради життя» – безкоштовне та анонімне тестування студентів на ВІЛ/СНІД. Організатори очікують, що акція дозволить поінформувати про ВІЛ/СНІД 90 тис. студентів, а пройдуть тестування



близько 3 тис.
 
Координатор акції Євгенія Малих вважає, що молоді люди повинні розуміти не лише необхідність запобігання зараженню, але й постійно перевіряти свій статус. «Перевірка не означає сумніви, це – запорука здорового життя», – підкреслила вона. Тестування триватиме 20 хвилин, під час якого з молодими людьми спілкуватиметься психолог.  

Минулого року «Життя заради життя» вже проводилось у дев’яти столичних вишів серед 1,5 тис. студентів. Зараз організатори, через активізацію волонтерів, планують збільшити її масштаби – повідомити про акцію 90 тис. студентів, заохотити пройти тестування 3 тис. осіб і роздати через волонтерів біля 40 тис. презервативів. Загалом в акції візьмуть участь десять закладів, зокрема, Національний авіаційний університет, Національний медичний університет ім. О. Богомольця, Київський національний університет ім. Т. Шевченка тощо. Як повідомили організатори, до можливості пройти тест виявили інтерес студенти інших столичних закладів. 
 
Також у рамках акції планується проведення лекцій, круглих столів, семінарів за участю спеціалістів з ВІЛ/СНІД; тренінги із репродуктивного здоров’я для молоді; зустрічі з ВІЛ-інфікованими людьми; виставки малюнків та фотографій інфікованих дітей; транслюватимуть тематичні фільми із подальшим обговоренням.
 
«Добре щоб така акція була щороку, тоді ми будемо краще обізнані відносно стану проблеми і краще ставитися до тих людей, яким пощастило менше ніж нам», – підкреслив актуальність один із учасників ініціативи, лідер гурту СКАЙ Олег Собчук.

На думку віце-президента Карітасу України о. Андрія Нагірняка, позитивним у кампанії є надання широкої можливості для молоді анонімного обстеження на наявність ВІЛ. «Але для ефективності профілактичної роботи з молоддю необхідно наголошувати на фундаментальній важливості ціннісних і морально-етичних орієнтирів, а не лише поширення презервативів та інформації про “безпечний секс”», – додає він.
 
Світовий досвід показує ефективність так званої АВС-стратегії, ціллю якої є формування навиків відповідальної поведінки. Ця англійська абревіатура означає “abstinence”- стриманість (свідомий початок статевого життя в більш старшому віці), “be faithful”- вірність у стосунках, а також “use a condoms” – користування презервативами. Згідно цієї стратегії в інформаційних кампаніях в першу чергу повинні пропагуватися «стриманість», потім «вірність» і лише після цього використання презервативів. «Також хочемо підкреслити некоректність використання терміну «безпечна поведінка», оскільки використання презервативів не надає 100% грантії запобігання інфікування, а лиш зменшує його ризик», – підсумував о. Андрій Нагірняк.

Categories: Новини

Залишити відповідь