Image

«Ніхто не був готовий працювати з сотнями тисяч українців, що потребували психологічної допомоги»

0 Comments


29.04.2015, Коломия
Василь (імя змінено з метою дотримання прав підопічних та конфіденційності) –  один із тих багатьох, хто постраждав під час подій на Євромайдані. Декілька місяців він прожив на вулицях Києва борячись проти свавілля діючої влади і за права українців. Під час найжорсткіших сутичок він був поранений світло-шумовою гранатою, після чого кілька тижнів лікувався в Коломийській центральній районній лікарні. Довгий час Юрій страждав від сновидінь, де він знову і знову переживав побиття і  вбивства. Його не покидало відчуття напруги, тривоги, нав’язливе відтворення у свідомості травмуючих подій.



Впродовж майже року працівники Карітасу у Коломиї опікуються Василем. На початку зустрічей він вважав, що робота із  психологом йому не потрібна, що він сам впорається з власними переживаннями і труднощами.  Але досить швидко постраждалий під час масових протестів зрозумів, що на Майдані у Києві отримав не тільки фізичні пошкодження, але також і психологічний удар, що має вплив як на нього самого, так і на рідних та оточуючих.

Андрій Бабущак, психолог у Карітасі Коломийсько-Чернівецької Єпархії, каже, що найголовніше завдання у роботі з такими постраждалими – у процесі спілкування допомогти людині розібратися у своїх переживаннях, бажаннях, баченні, сприйнятті, допомогти у систематизації цих знань, надати підопічному позитивні ресурси і надію в ньому самому.  

Психологічний супровід постраждалих, їх членів родин, свідків від масових протестів в Україні ініційовано Карітасом України майже рік тому. Василь є одним з майже 700 осіб, які охоплені проектом психологічної та психотерапевтичної допомоги. Така опіка включає в себе першу психологічну допомогу, кризову інтервенцію та довготривалу терапію для людей, які потребують психологічного супроводу. Надання допомоги здійснюється у формі  індивідуальної та групової роботи, що реалізовується кваліфікованими фахівцями у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Коломиї,  Дрогобичі.

Після занять з психологом у Карітасі Коломийсько-Чернівецької Єпархії Василь майже повністю позбувся не тільки сновидінь хвилюючого характеру і тривожної реакції на гучні звуки, але і зміг у значній мірі розібратись у своїй особистості. Це дало йому змогу по-іншому дивитись на світ, налагодити якісні і близькі стосунки з рідними, краще зорганізовувати своє життя.

«Коли трапились жахливі події Євромайдану, десятки тисяч людей будучи учасниками протестів  або свідками психотравмуючих подій отримали шок, після чого у них виник посттравматичний синдром. І мова навіть не про десятки тисяч людей, а про сотні тисяч українців, що живуть у страху, постійному стані занепокоєння, розпачі, емоційному спустошенні.  

Українська кризова психологія та травматерапія – відносно юні напрямки надання психологічної підтримки та психотерапевтичної допомоги, які саме зараз почали  активно розвиватись в нашій країні. Мало хто з психологіч ще рік тому був готовий працювати з постраждалими від подій, де мали місце масові вбивства і насильство. Тому ми від початку у нашому проекті передбачили підготовку тренерів кризової інтервенції та подальше розповсюдження знань для фахівців країни.

Було вже проведено спеціальне навчання для кризових психологів-волонтерів із 7 регіонів України, спільно з Українським Католицьким Університетом діє програма професійного розвитку для соціальних працівників, студентів психології та соціальної роботи, фахівців психологічних служб», – розповідає Людмила Сухарєва, координатор проекту психологічного супроводу постраждалих, їх членів родин, свідків від масових протестів в Україні.

Categories: Новини

Залишити відповідь