Image

«Наша Хата» – місце, де нікому не потрібні люди стають незамінними та оновленими

0 Comments

02.01.15, Львівщина
Спільнота для безпритульних людей «Наша Хата» була заснована у 2009 році на території колишньої військової частини в с. Добрівляни, Дрогобицького району на Львівщині за ініціативи Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.

Найперші учасники спільноти – колишні алко та наркозалежні, які пройшли реабілітацію у місцевому центрі «Назарет». Вони вирішили поселитись у «Нашу Хату», тому що розуміли, що поодинці їм буде вкрай важко бути тверезим та знайти роботу. Згодом до цих людей приєднались кілька бездомних осіб, котрі прийняли засади та правила спільноти. Головними засадами спільноти є рівність, солідарність, праця взаємодопомога, допомога іншим потребуючим. Одне з основних правил спільноти – тверезість.

Розповідає Людмила Шевченко, одна з мешканок «Нашої Хати»: «Вже рівно десять років, як помер мій чоловік. Я залишилась повністю сама, в мене немає нікого взагалі. Деякий час я трохи підробляла. Проте труднощі мене переслідували протягом довгого періоду життя: у мене не було ані житла, ані грошей, ані їжі. Я спала на вулиці, їла те, що попадало під руку. В один момент це все мені просто набридло і я вирішила прийти сюди, у «Нашу Хату».

Таких, як вона, тут проживає 15-20 людей. Безпритульні можуть знайти в цьому місці психологічну підтримку, скерування на медичне обстеження, гроші на кишенькові витрати, допомогу у відновленні втрачених документів, реєстрацію за місцем проживання, також вони проходять курс соціального навчання.

Кожна людина, яка бажає стати членом спільноти – проходить місячний випробувальний термін. За цей час новий мешканець працює, дотримується усіх правил та розпорядку. Утримується від вживання алкоголю та наркотиків. Потенційний член спільноти має право проживати, харчуватись, отримувати іншу необхідну допомогу. Через місяць на зборах мешканці «Нашої Хати» приймають рішення про прийняття нової людини в їх оселю. У випадку позитивного рішення ця особа стає рівноцінним членом спільноти з правом подальшого проживання.

Кожен мешканець спільноти відповідно до своїх здібностей та можливостей працює в якомусь напрямку організації. Всі зароблені кошти складають у спільну касу і витрачають ці гроші на утримання спільноти: їжу, медикаменти, господарські товари також є кишенькові, які становлять 30% заробітку.

Учасник спільноти Юрій нещодавно прийняв рішення присвятити своє життя служінню іншим. У «Нашій хаті він виконує обов’язки по утриманню господарства. Юрій ділиться своєю життєвою історією: «В 21 рік мене посадили. В 26 років я зміг бути на волі. До того моменту я жив з батьками, але після позбавлення волі одного дня батько сказав мені: «Ти як чорне клеймо у нашій родині». Це мене дуже зачепило й образило, тому після того я покинув дім і почав своє самостійне життя. До того ж, батьки не розділяють думку щодо мого віросповідання. А коли я пережив зустріч з Богом, я зрозумів, що я жив неправильно, що хочу все змінити, хочу допомагати ближнім. Якщо говорити про життя у «Нашій Хаті», то я прирівнюю цю спільноту не до соціальної організації, а до більш до духовної, і це дуже важливо для мене».

Спільна праця ведеться у спільноті «Наша Хата» у наступних напрямках: тваринництво (розведення корів, курей, свиней та коней), вирощування сільськогосподарських культур (картопля, кукурудза та городина), збір і ремонт вживаних речей, ремонтні роботи в будинку для проживання. Щороку в часі найбільших морозів учасники спільно з працівниками «Нашої Хати» роздають гарячі обіди, також традиційно під час зимових та весняних свят проводиться акція «Різдвяна Свічка» та «Великодній Сніданок».

Categories: Новини

Залишити відповідь