Image

На Донеччині і Луганщині лише 7% мешканців мають доступ до якісної питної води

0 Comments

Через війну і промисловість лише 7% жителів Донеччини та Луганщини мають доступ до якісної питної води.

Про це розповів національний керівник програми водозабезпечення і санітарії  Карітасу України Валентин Бебік, передає кореспондент Depo.Донбас.

“Коли ми почали працювати на Сході, то зробили дослідження щодо тутешньої питної води. І отримали, на жаль, такі невтішні цифри.  Звичайно, що на якість води та доступ до неї населення вплинула низка чинників. Серед них – війна. Бо, наприклад, в районі Красногорівки і Мар’їнки труби водопостачання пошкодженні обстрілами, тому дуже великі втрати води. Також на якість впливає промисловість регіонів. Адже багато хімічних домішок у воді з’являються саме через роботу шкідливих підприємств”, – розповів Валентин Бебік. 

“У нас розповсюджене в Україні таке поняття, як технічна вода. По факту – це вода не придатна для пиття, для використання. Наше дослідження показало, що 7% населення в Донецькій і Луганській області мають стабільний доступ до питної води”, – сказав він, маючи на увазі якісну питну воду з крана, а неякісну називаючи технічною.

За 1 млн грн донорських коштів волонтери Карітасу України відкрили бювет у селищі Мирне поблизу лінії зіткнення. Тутешні жителі, як ніхто знають про проблеми питної води. 

“Те, що у нас є – технічна, і тієї не вистачає. Питну купуємо, я навіть наймала автівку і їздила купувати воду до Федорівки, бо там вона м’яка, приємна, дійсно питна, але ж багато не наїздишся. А майже усі колодязі, що були у селищі, висохли, рівень води падає, і брати нам її нема звідки”, – розповіла місцева жителька Світлана.

В планах благодійників – встановлення ще одного бювету в селі Андріївка на Донеччині.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь