Image

На базі Карітасу Київ більше 100 постраждалих під час подій ЄвроМайдану отримали психологічну допомогу впродовж року

0 Comments


09.02.15, Київ
Опіка Карітасу України у вигляді психологічного супроводу постраждалих (членів родин, свідків) від масових протестів в Україні розпочалась навесні минулого року. Така допомога передбачає першу психологічну допомогу, кризову інтервенцію та довготривалу терапію. Підтримка надається кваліфікованими фахівцями індивідуально та групово на базі регіональних організацій Карітасу України в Києві, Коломиї, Дрогобичі, також завдяки залученню 4-х психологів і психотерапевтів у Києві. Додатково до кінця 2014 року до роботи були залучені 11 спеціалістів у Харкові, в Дніпропетровську та столиці. Загалом такою роботою в Україні охоплено більше 630 осіб.



Київський Карітас впродовж останнього року надає психологічну допомогу більш як 100 постраждалим від політичних конфліктів в Україні. «Метою є подолання наслідків гострого стресу, посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та інших наслідків психотравмуючих подій на Майдані і в зоні АТО.

Наше суспільство назагал пережило впродовж останнього року суттєвий стрес: масові вбивства, розлука з рідними, які пішли на фронт, похорони друзів і знайомих, щоденні сюжети по телебаченню про поранення і тортури. Звісно, ми не могли стояти осторонь таких травм і відібрали 100 найбільш потребуючих психотерапевтичної підтримки людей одразу після подій ЄвроМайдану», – заявляє о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

У місцевому Карітасі раді, що окрім залучення кваліфікованих фахівців, до роботи самостійно долучились також волонтери – це для нас чудовий показник бажання українців допомагати ближнім, об’єднуватися, разом переживати труднощі.

Розповідає Ольга Ляшенко, психологиня місцевого Карітасу: «Практика показала, що просвітницька робота займає не меншу питому вагу, ніж консультування. Ця особливість визначена тим, що психологам в проекті доводиться працювати не в затишному кабінеті, очікуючи бажаючих із сформованим запитом, а в «польових» умовах з постраждалими людьми, що не усвідомлюють свого стану і не мають питань до психолога, а тим паче до психотерапевта. Люди мають отримати певну просвітницьку інформацію про симптоми ПТСР і способи його/їх подолання. І тільки в разі отримання такої інформації у людини може сформуватися запит на вирішення власної проблеми або з’явитися усвідомлення того, що близькі люди в його оточенні страждають на ПТСР».

Головними завданнями проекту є всебічне сприяння відновленню постраждалих:
• Психоедукація (просвітництво): поширення знання про онтологічні засади психічного здоров’я та про природу гострого стресу і його симптоматичні прояви.
• Володіння та передавання інформації про менеджмент процесу надання психологічних послуг: як, кому, яку і де отримати реабілітаційну, психологічну та психотерапевтичну допомогу в Україні.
• Психологічне консультування з акцентом на передачу (відчуження) екологічно-безпечних способів, методів, технік самодопомоги собі та іншим.
• Психологічний супровід в налаштуванні зв’язків з громадою та державними інстанціями.
• Сприяння самоорганізації постраждалих в спільноти для взаємопідтримки та участі у вирішенні власних проблем, в тому числі через розвиток волонтерства.
• Активування до переходу в психотерапію в необхідних випадках.
• Залучення додаткових спеціалістів/асистентів/волонтерів для виконання цілей проекту.

Categories: Новини

Залишити відповідь