Image

Міст через рів до гостинної Європи

0 Comments

18 червня 2021 р., Брюссель – З нагоди 20-річчя Всесвітнього Дня біженців та 70ї річниці Конвенції про статус біженців 1951 року, Карітас Європи закликає політиків захищати гідність людей, які перебувають у дорозі, та їх право на притулок, а також сприяти мобільності людей замість того, щоб будувати стіни.

Ми стурбовані тим, що, незважаючи на те, що 82,4 мільйони людей у світі вимушені покинути свої домівки, їх притулок в Європі знаходиться під загрозою. Європейські країни все частіше закривають доступ до своїх територій, у тому числі через незаконні репресії та гостре насильство щодо людей, які шукають захисту та кращого життя в Європі.

Приклад – «Балканський маршрут»: біженці роками відчували жахливі умови та порушення прав людини, намагаючись досягти безпеки в ЄС. Документальний фільм «Гра: Фортеця Європи», створений словенським національним мовником за підтримки Карітасу Словенії, містить шокуючі та душевні історії людей, включаючи сім’ї та дітей, які неодноразово піддавались насильству зі сторони поліції та прикордонників між Хорватією та Боснією і Герцеговиною. У фільмі зафіксовано систематичне насильство та приниження для запобігання перетину кордону: мігрантів роздягали та залишали у лісі оголеними, били та катували, цькували собаками, у них крали мобільні телефони та гроші. Тисячі мігрантів в безвихідному становищі ночують в покинутих будівлях, в лісі або на вулицях Боснії і Герцеговини. Вони навіть ризикують загинути від нерозірваних боєприпасів, залишених внаслідок конфлікту 1990-х, від наслідків якого Боснія і Герцеговина все ще не оговталась. «Боснія і Герцеговина робить все можливе, щоб прийняти мігрантів. Врешті-решт, ми знаємо, що таке втеча від війни», – зазначила Томо Кнежевіч, директорка Карітасу Боснія і Герцеговина.

«Карітас надає послуги пральні, приносить їжу, одяг та надає різні послуги та підтримку, щоб люди могли зберегти свою гідність та задовольнити свої основні потреби; проте все-таки нам потрібно набагато більше. Перш за все, нам потрібна солідарність наших європейських сусідів, щоб підтримати та допомогти людям, які приїжджають до країни».

«Балканський маршрут», на жаль, не одиничний випадок. Щодня люди, у тому числі діти ясельного віку та немовлята, гинуть на наших очах у відносній байдужості, намагаючись дістатися до Європи. У 2021 році у водах Середземномор’я вже зникли понад 800 людей, а понад 10 000 були перехоплені та повернуті до Лівії, де, як відомо, їх чекають страшні страждання. Незважаючи на безліч доказів драматичної ситуації з мігрантами в Лівії, європейські країни продовжують співпрацювати з країною, щоб не допустити прибуття людей до Європи.

«Як справедливо наголошує Папа Франциск: глобалізація байдужості повинна припинитися, а європейські країни повинні поважати права та гідність людей, які перебувають у русі. Конкретні дії повинні замінити прості наміри, щоб покласти край репресіям та насильству, а також поважати та підтримувати Конвенцію про статус біженців, а також цінності, на яких базується ЄС», – сказала Марія Німан, Генеральний секретар Карітасу Європи.

Глибока солідарність з біженцями та країнами, які їх приймають, також дуже необхідна. Розвинені країни приймають лише 15 відсотків світових біженців, тоді як вони здатні бути більш гостинними, замість того, щоб намагатись передавати свої зобов’язання щодо надання притулку біженцям третім країнам. УВКБ ООН визначило 1,4 мільйона біженців як особливо вразливих, що потребують переселення, проте лише 22 800 біженців було переселено у 2020 році. Європа повинна прокинутися та активізувати переселення та інші шляхи прийому людей в наступні роки.

Знаючи, що міграція може позитивно сприяти соціально-економічному розвитку Європи, вирішенню демографічних проблем та збагаченню наших громад, Карітас Європи закликає до політики, яка сприяє мобільності людей безпечним та організованим способом.

У цей Всесвітній день біженців Карітас Європи закликає європейських політиків переосмислити свою байдужість, що призводить до того, що ті, хто намагається дістатись до Європи, потрапляють у смертельну «гру», а замість цього застосовувати орієнтований на людину підхід, поважаючи цінності та законодавчі зобов’язання ЄС. У зв’язку з цим ми наголошуємо на необхідності захищати, заохочувати, приймати та інтегрувати людей, які перебувають у дорозі.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь