Скажи: «Стоп!» торгівцям людьми

Дізнайся більше! Захисти себе!
10.01.2011
Завдяки діяльності Консультативного центру з протидії торгівлі людьми більше 700 жителів Одещини змогли підвищити рівень обізнаності стосовно трудової експлуатації. Працівники центру із запобігання торгівлі людьми, який діє при Карітасі Одеса УГКЦ, починаючи з вересня 2010 року провели ряд інформаційних заходів

для мешканців регіону.
Завдяки співпраці з центрами зайнятості Одеси і Южного були проведені тренінги для безробітних. А завдяки співпраці з освітніми закладами семінари-тренінги були проведені і для учнів старших класів. Люди могли отримувати корисну інформацію і по телефону «гарячої лінії».
Для учнів шкіл також була проведена акція «Скажи: «Стоп!» торгівцям людьми». Школярі отримали інформаційні буклети та інформаційні флайєри: «Дізнайся більше. Абетка безпечного працевлаштування за кордоном»,  «Мій особистий порадник», «Уникайте пастки», «Загальна декларація прав людини». Учнів ознайомили з витягами із Протоколу до Конвенції ООН про міжнародну організовану злочинність та  Кримінального кодексу України. У проведенні акції приймали активну участь 20 волонтерів (учні 9-10 класів), яких працівники Карітасу Одеса УГКЦ спеціально підготували.
Для підвищення обізнаності населення регіону були розповсюджені плакати «Залишайся вільним! Захисти себе!», «Обережно: торгівля людьми. Захисти себе!», «Дізнайся більше!», «Зроби правильний вибір!». А телестудія «МиГ» надала час для транслювання відео-роликів з попередження торгівлі людьми.
В подальшій діяльності проекту «Консультативний центр з протидії торгівлі людьми» працівники Карітасу Одеса УГКЦ на тренінгах планують більше приділяти увагу практичним вправам. Щоб урізноманітнити форми проведення тренінгів та розширити форми роботи центру, буде більше приділятися увага форум–театру.
Використання форум-театру є досить ефективним, бо сценарії вистав розроблені на основі реальних історій. Організатори форум-театрів відзначають активну участь молоді та їхню зацікавленість долею людини, бо глядачі можуть зупинити виставу в тому місці, в якому, на їхню думку, можна було б вчинити інакше. Все це є прикладом для учасників форум-театру, що із скрутної ситуації завжди є виходи. Варто звертатися за допомогою до рідних і знайомих або отримати консультацію в організаціях, які працюють в галузі протидії торгівлі людьми.