Image

Літо краще Інтернету: Карітас Краматорськ організовує дозвілля дітей буферної зони в період адаптивного карантину

0 Comments

Проєкт «Стійкість та Розвиток» запустив очні групові активності для дітей 6 населених пунктів буферної зони. Діяльність здійснюється з виконанням всіх карантинних обмежень згідно наказу МОЗ України від 20.05.2020 № 1227 та ПОСТАНОВІ КМУ від 20 травня 2020 р. № 392.

На цей час в кімнатах Карітасу, які знаходяться при школах, діють карантинні обмеження, тому вся взаємодія між учасниками проводиться на свіжому повітрі. Місце, де збираються міні групи –це дитячі майданчики, тіньові зони, сквери, парки населених пунктів. Локації для проведення груп погоджувалися з місцевою владою.

Все необхідне для занять у дітей є: карімати, спортивний інвентар, матеріали для творчості, настільні ігри, приладдя для веселого літнього відпочинку, канцелярія тощо.

Заняття для дітей проводять соціальні працівники проєкту, які чудово знають, як зробити літо таким, що запам’ятається дітям надовго. Кожен тиждень – тематичний, кожен день-яскравий і незабутній.

Заняття проходять 5 днів на тиждень у зручний для дітей час. Організація дбає про безпеку всіх учасників процесу: так у групі може бути не більше 10 осіб, всі повинні мати маски, обробляти руки антисептиками. Соціальні працівники проводять температурний скринінг на початку та по закінченню заняття, показники заносять в спеціальний журнал.

«Карітас доклав максимум зусиль, щоб отримати дозволи на роботу від органів місцевого самоврядування. Для досягнення мети було проведено ряд робочих зустрічей з представниками влади. Я переконаний, що саме спілкування з державними службовцями та роз’яснення важливості нашої роботи, дозволило зробити процес старту Карітасу офлайн більш ефективним. Протягом всього періоду ми намагаємося мінімізувати вплив труднощів карантину на хлопчиків і дівчаток»,- зазначає координатор проєкту Кулік Євген.

«Літо- це маленьке життя. У цьому році – не таке вже й маленьке, з огляду на те, що карантин почався аж у кінці березня. Цього року не працював навіть шкільний табір. Я щиро радію, що Карітас вже четвертий рік поспіль  організовує змістовне дозвілля для дітей буферної зони. І хоч цього року – змінився формат проведення (менші групи, вимірювання температури, правила взаємодії, тощо), наповнення і зміст занять – стали кращими. Форми роботи обираємо, для дітей і спільно з дітьми»,– ділиться соціальний працівник проєкту Людмила Шевченко.

За словами вчителя початкових класів Орлівського НВК Оксани Шахової, з Карітасом діти не тільки відпочивають, а й вчаться новому, заводять друзів, стають більш самостійними: “Цього «карантинного літа» робота організації стала просто необхідною. Спілкування з друзями, веселі ігри, квести, спортивні змагання, творчі майстер-класи, вправи на побудову команди, запальні соціальні працівники- складова частина щасливого літа наших дітей”.

«Цього літа ми з чоловіком працюємо без відпусток, а 11-річний син був сам удома, бо бабусь-дідусів немає, – скаржиться мешканка смт. Миронівського Валентина. Весь день дитина або в комп’ютері сиділа, або в телефоні. На вулицю виходила, коли ми з чоловіком поверталися додому. Хіба так повинні проходить літні канікули?! Справжнім порятунком став для нас Карітас! Син кожен день чекає на заняття. Йому подобається ходити в Карітас. Я спокійна, бо соціальні працівники дбають про безпеку і зміст занять».

Ковальова Арина з с. Берестове розповідає: «Літо з Карітасом для мене це цілий світ, в якому багато друзів, музики, творчості, спорту, танців, спілкування! І ще мені дуже подобається, що всі діти грають один з одним і один одного знають».

Робота з дітьми в 6 населених пунктах (с. Званівка, с. Берестове, с. Верхньокам`янське, с . Орлівка, смт. Миронівський, смт. Луганське Донецької області) в літній період здійснюється в межах проєкту “Психосоціальний супровід (ПСС) для дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України” Карітасу Краматорськ.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь