Image

ЛелЕкоЛенд – місце, де діти здобувають крила

0 Comments

Швидко та радісно промайнув місяць літнього табору «Лелеколенд», організований для дітей пільгових категорій благодійним фондом Карітас Полтава за фінансової підтримки Європейського Союзу через International Alert. Учасниками табору стали 90 дітей – підопічні Карітасів з Харкова, Івано-Франківська, Львова, Краматорська, Маріуполя, Києва та Полтава.

Унікальність табору полягала в тому, що він об’єднав дітей зі Сходу, Центру та Заходу країни та став майданчиком для інтеграції дитячих думок, поглядів, емоцій та уявлень про світ. Та в свою чергу проект показав нам, що всі діти однакові і мають спільні проблеми та потреби, хочуть бути щасливими та радіти життю.

«Час, що ми провели у таборі, був просто надзвичайний. Кожен день був особливий і цікавий. Я дуже дякую Карітасу, за те, що організували для нас такий відпочинок! Ми будемо його пам’ятати завжди і з нетерпінням чекати нових таборів!», – поділився враженнями про свій відпочинок Богдан.  «ЛелЕкоЛенд – чудовий табір, у якому я із задоволенням провела час. Там я знайшла багато нових друзів, а ще табір став нагодою взяти участь у різних конкурсах, які відбувалися щодня. Особливого враження від перебування в таборі додавала казкова природа та чисте повітря соснового лісу» – розповіла Анастасія.

Протягом кожної зміни дітям були запропоновані заняття з іпотерапії, які включали не тільки верхову їзду, але також безпосереднього спілкування та догляд за кіньми, що дозволяє зняти стресовий стан, позбутися  напруги, почуття страху або тривоги. Розвинути такі особистісні якості – уважність, чуйність, швидкість реакції, набути впевненості, а також позбутися агресивності, збудливості і замкнутості. Також проводились заняття з мультерапії – це особливий вид мистецтва, що дає  можливість для дитини висловитися і бути почутою. Діти створювали власні вистави, вчились розвивати свої акторські навички, ораторське мистецтво та творчі здібності.

Невід’ємним елементом табору також було проведення занять з арт-терапії, музичної, фізичної терапії, творчих майстерень, гончарства. Значну увагу приділялось оздоровленню дітей та їх загартуванню. Кожного дня на дітей чекали гуртки акторської майстерності, «співаночки», туристичні походи, участь в конкурсах – «Світ і я», «Костюм з підручних матеріалів», «Емблема свого міста», «Український віночок», спортивні естафети, футбольні матчі, ігри в баскетбол та волейбол, вечір «Живої музики», виступи на концерті – «Карітас має талант», випуск програми «Times of Caritas», фанти із завданнями, конкурси малюнків, скульптури з піску, музична терапія,  пошук скарбів та безліч цікавих завдань на творчий розвиток дітей.

Діти протягом зміни з радістю знайомились з Полтавським краєм та проходили етнографічну екскурсію «Стежками рідного краю». Особливістю табору була сімейна теплота в спілкуванні, душевність у відносинах колективу та радісні спогади про час проведений в таборі. Адже «ЛелЕкоЛенд – це місце, де діти здобувають свої крила, це платформа для активної молоді».

Ватра та пісні під гітару, стали пам’ятним завершенням таборування, – дітям бракувало слів вдячності за гарно проведений літній відпочинок. Всі були розчулені від того, що табірні зміни так швидко закінчились. Разом загадали бажання на наступний рік зустрітись знову зі своїми друзями у ЛелЕкоЛенді.

«Кожен день табору діти не просто проводили відповідно до запланованого розкладу, але, насамперед, розвивалися, знаходили нових друзів, вчились товаришувати та будувати стосунки, долаючи конфлікти та непорозуміння. Вся робота з дітьми була побудована таким чином, щоб діти змогли показати свої таланти, відкрити нові інтереси та захоплення», –  розповідає Вікторія Сивак, арттерапевт табору.

«Зважаючи на велику кількість учасників – дітей вимушених переселенців та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, надзвичайно важливим став пошук нових форм та методів роботи. Саме тому одним з завдань табору було розвинути та поширити нову форму реабілітації та соціалізації  дітей, шляхом включення в діяльність різних форм терапій: артерапії, мультерапії, іпотерапії, евритмії тощо. Ці методи допомагають дітям розкрити своє «Я», навчитись не боятись виражати свої емоції, бачення світу, бути почутим та потрібним», – говорить Катерина Шевченко, психолог табору.

«Я дуже радий, що нам вдалося принести радість в рутинні будні дітвори та запалити вогник доброти, чуйності та милосердя в їхніх серцях. Сподіваюсь, що в майбутньому зможемо влаштувати ще щось цікаве для діток, які потребують нашої уваги та турботи. Діти  –  наше майбутнє. Ми повинні докласти максимум зусиль, щоб виростити їх здоровими, сильними, талановитими та щасливими», – підсумував директор Карітасу Полтава отець Володимир Раковецький.

Categories: Новини