Image

В Україні завершився автопробіг «На запчастини тільки машини!»

0 Comments

12.12.11
29 і 30 листопада дорогами Івано-Франківщини проходив національний автопробіг «На запчастини ? тільки машини!». Інформаційні акції пробігу відбуваються в рамках міжнародної кампанії «16 днів протидії гендерному насильству», і спрямовані на широке висвітлення кримінальної проблеми торгівлі людськими органами в Україні.

Ініціатором цього заходу в Івано-Франківській області виступив Карітас Івано-Франківськ УГКЦ, який впродовж 7 років працює над реалізацією програми з запобігання торгівлі людьми. Головну підтримку такій діяльності надає Міжнародна організація з міграції (МОМ), під егідою якої для проведення Національного автопробігу об’єднались громадські організації ще в 9 містах України.

На Івано-Франківщині проведення автопробігу відбувалося за підтримки голови Івано-Франківської облдержадміністрації п. Михайла Вишиванюка, партнерами виступили управління у справах сім’ї, молоді та спорту, освіти і науки, юстиції, охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління у справах сім’ї, молодіжної та гендерної політики Івано-Франківської міської ради, молодіжний театр “АРТ АКТ”.

«В автопробігу візьмуть участь експерти, медики, освітяни та громадські діячі. «На місцях» до участі в акції буде залучено працівників відділів у справах сім’ї, молоді та спорту, служби зайнятості, керівників та учнів і студентів місцевих навчальних закладів, представників місцевих громад, пересічних громадян. Загалом планується охопити близько 10 тисяч жителів Івано-Франківської області», ? розповіли організатори напередодні заходу.

Як свідчить статистика в 2010р., правоохоронці вперше виявили зростання кількості постраждалих від злочинних дій транснаціональних злочинних угруповань, що торгують людьми з метою вилучення органів. Більшість постраждалих – вихідці з України, Молдови, Узбекистану та Білорусії: в основному, це молоді люди, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Що бідніша країна походження потерпілого, то менше її людей турбує питання гідності, моралі. Коли людина не може заробити для свого існування, вона опиняється в ситуації безвиході. Такою людиною легко маніпулювати, адже в умовах бідності вона легко перетворюється на “товар”. І цим користають представники злочинних угрупувань, які добре знають, що ринок людських органів – украй конкурентне середовище, а їхня нелегальна трансплантація – дуже прибуткова справа.

Тільки замислимось: людина, яка чекає на трансплантацію органу, готова заплатити за операцію з пересадки нирки від 120 до 200 тис доларів, в той час, коли донору виплачують в кращому випадку 10 -15 тис. Хіба варті ці кошти того, щоб до кінця свого життя залишатися інвалідом. Саме тому сьогодні ми маємо бити на сполох, аби вберегти життя і здоров’я кожного пересічного українця.

Ось як окреслює головну ідею заходу керівник автопробігу, виконавчий директор Карітасу в Івано-Франківську Наталя Козакевич: «“Чорний ринок” людських органів зробив свою справу: донори всіх можливих органів заполонили всесвітню мережу, виставляючи на продаж найцінніше — власне здоров’я.

Спритні посередники ? фірми з “медичного туризму” ? допомагають “вигідно позбутись” нирки чи печінки десь за межами України. Вербувальники вводять своїх жертв в оману, переконуючи їх у тому, що подібні “комерційні” операції з трансплантації нирки є законними – навіть інколи підписують з ними “офіційні” договори».

Categories: Новини

Залишити відповідь