Image

Завдяки акції по збору коштів в Німеччині львівський кризовий центр «Діти вулиці» продовжує свою роботу

0 Comments

07.02.13, Львів
Дошкільний заклад освіти «Кризовий центр «Діти вулиці» діє з 1999 року. Cпрямований на опіку близько 25-35 дітьми дошкільного віку з кризових родин. Його створення було викликане загостренням проблеми дитячої бездоглядності та недосконалістю державної системи опіки і піклування. За цей період проектом надано допомогу понад 2000 дітям та більш як 1000 сім’ям.

В соціальному центрі львівського Карітасу діти отримують можливість цілодобового догляду, 4-ох разового харчування, забезпечення одягом і взуттям, медичним оглядом. Для дітей з кризових сімей створено усі належні побутові умови. З ними працюють кваліфіковані соціальні працівники, педагоги і психологи. Дозвілля дітей спрямоване на фізичний, культурний та духовний розвиток. Ведеться постійна робота з батьками, опікунами, сім’ями.

Цільова група соціального центру ? діти дошкільного віку з категорії так званих „соціальних сиріт”, батьки яких, вживають алкоголь, наркотики, перебувають у місцях позбавлення волі, діти з багатодітних малозабезпечених та соціально неадаптованих родин, які потребують у першу чергу матеріальної допомоги, а також батьки, опікуни, сім’ї, які втратили виховні функції щодо власних дітей.

Основною метою та завданням роботи кризового центру є збереження цілісності сім’ї, що опинилася в кризовій ситуації. Це здійснюється шляхом забезпечення належних умов опіки і виховання дітей в осередку, також інформаційно-психологічному супроводу їх родин.

Розповідає Марія Неділя, завідуюча дитячого дошкільного закладу: «Батьки 4-річного Юрчика (ім’я з етичних міркувань змінено) зловживають алкоголем, ведуть паразитичний спосіб життя. У сім’ї троє дітей, мати не працює, батько підробляє випадковими заробітками. Сім’я проживає у 2-ох кімнатній квартирі разом із ще двома родинами. У квартирі брудно, діти неохайні, середній син помітно відстає у розвитку.

Під опікою кризового центру Юрчик перебуває з 2011 року завдяки дзвінку небайдужих людей.  Хлопчик прийшов у центр недоглянутим, брудним, не користувався туалетом, не вмів самостійно умиватися і їсти. Був замкнутим у собі, часто істерично плакав. Ми забезпечили дитину необхідним для нього 4-х разовим харчуванням, хорошим доглядом та усім, що потрібно для повноцінного фізичного і розумового розвитку. І зараз це вже абсолютно інша дитина».

Фінансово роботу соціального центру для дітей із кризових сімей підтримують впродовж багатьох років жертводавці з-за кордону, комунальні послуги сплачує управління освіти Львівської міської ради. А тепер завдяки проведеній Карітасом Аахен (Німеччина) фандрайзинговій кампанії кризовий центр має змогу продовжити свою роботу. Також значимою є фінансова підтримка впродовж багатьох років від пані Ертель із Австрії.

«Завдяки діяльності проекту понад 60% підопічних сімей повернулись до виконання виховних функцій стосовно власних дітей, з них, 30% покращили своє матеріальне становище, знайшли роботу, покинули чи обмежили себе від різного роду узалежнень.

На жаль, складне соціально-економічне становище в Україні не сприяють вирішенню проблеми дитячої бездоглядності. За останніми даними експертів і Міністерства сім’ї, молоді та спорту України понад 100 тис. сімей з різних причин не виконують виховних функцій стосовно власних дітей, понад 200 тис. дітей живуть у сімях, які опинились у складних життєвих обставинах, більше як 100 тис. дітей позбавлені батьківського піклування, з них майже 20 тис. потребують притулку. Враховуючи це, подальше функціонування проекту є вкрай важливим та необхідним.  

Ми не можемо змінити існуючу ситуацію, ми прагнемо допомогти тим, хто в ній опинився!», – зауважує Марія Неділя.

Дошкільний заклад «Кризовий центр «Діти вулиці» знаходиться за адресою: м. Львів, вул. К.Левицького, 111. Контактний телефон: +38 032  276 76 37.

Categories: Новини

Залишити відповідь