Національна серія фотовиставок портретів соціально незахищених дітей і молоді «Щастя – це …?!» завітала до Тернополя

26.02.12
20 лютого у Тернополі відбулася презентація всеукраїнського проекту серії фотовиставок про малозабезпечених дітей, тисячами яких понад 10 років опікуються організації міжнародного благодійного фонду Карітас України у різних регіонах нашої країни. Фотоекспозиція із декількох десятків фотознимок вже побувала у Львові, а незабаром помандрує ще до Хмельницького, Коломиї, Києва і Донецька.

На відкриття фото проекту у Тернополі завітало чимало поважних персон, партнерів фонду, колег, представників ЗМІ, і, зокрема, мер міста.
На кожній світлині відображено портрет дитини, що в силу певних обставин перебуває в складних життєвих обставинах. Це діти із неблагополучних, малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти трудових мігрантів. Вони мріють, навчаються, посміхаються, вміють щиро радіти речам і людям, що оточують їх, знають, чим є щастя.

Метою проекту серії фотовиставок є актуалізація проблематики дітей у складних життєвих обставинах, привернення уваги громадськості, медіа, влади.

Місце і час проведення фотовиставки: Український Дім «Перемога» (бульв. Т. Шевченка, 27), 20 лютого – 5 березня.

«Важливо усвідомити, що нині в міру складних соціально-економічних умов в Україні та минулого країни, масштаб проблематики кризових дітей є дуже небезпечним і серйозним викликом для розвитку не лише цієї категорії людей, – що в найближчому майбутньому стануть рушійною силою держави, – а й суспільства загалом», – зазначає Зоряна Лукавецька, керівник відділу допомоги сім’ям, дітям та молоді Карітасу України.

Напрямок роботи соціального супроводу кризових дітей та молоді і їхніх сімей системно і цілеспрямовано в функціонує більше 10 років, і є ключовим у роботі Карітасу України.

В роботі, окрім забезпечення базових потреб кризових дітей (одяг, взуття, теплі обіди, можливість скористатись пральнею та душовою, медичний огляд), на чільному місці стоїть створення умов для духовного, креативного та психосоціального розвитку.

Діти та молодь отримують інформаційну допомогу, психологічну і юридичну консультацію. Працівники Карітасу України організовують позашкільну роботу в гуртках, терапію мистецтвом, ігрову терапію, спеціальні тематичні тренінги, дискусії, також спортивні змагання, екскурсії, походи, відпочинкові і освітні табори, де діти і молодь здобувають нові соціальні навики, згуртовуються.

«Фотовиставка «Щастя – це ..?!» – буквальний вияв соціальної роботи із дітьми, бачення дітьми і молоддю щастя, цінностей радості і втіхи в житті. Насправді їм необхідно не так багато для щастя, як дорослим. Гроші, добробут, впевненість, статуси – це все не для них.

Натомість вони вміють радіти простим нематеріальним речам, однак щирим і реальним. Після перегляду фотографій залишаєються дуже милі і приємні відчуття, легкість і мир», – розповіла після відвідин фотовиставки 26-річна тернопільчанка Оля.