Image

На Львівщині відбулись навчальні семінари для працівників проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні»

0 Comments

20.02.12
З 6 по 10 лютого у санаторному передмісті Львова, с. Брюховичі, пройшов робочий семінар для працівників Карітасу в Україні. У ньому взяли участь десятеро працівників проекту “Мобільна робота з молоддю в Україні”, національний координатор проекту, двоє директорів регіональних організацій Карітасу, також троє експертів із урядових установ – пані Олена Семикіна, керівник центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міста Донецьк, пані Ніна Магур, керівник Хмельницького обласного управління у справах дітей, пан Роман заступник начальника Львівського міського відділення у справах дітей. Проводила заняття консультантка Карітасу Німеччини Ірен Бергер. Темою робочих семінарів було планування проектних діяльностей, моніторингу та звітності проекту на 2013-2015 роки.

Розповідає Славко Федчев, соціальний працівник Карітасу Київ: «Робота в перші два дні включала огляд результатів моніторингу нашої діяльності в 2011 році. Що для мене цінно ? розглядали не лише кількісні показники, але й інструменти та способи дослідження, аналізували причини досягнення кожного результату. Далі ми ознайомилися з методикою SWOT-аналізу, теоретичними основами планування. А в наступні дні вже розглядали орієнтовні цілі, результати та індикатори на 2013-2015 роки».

Особливістю цього семінару була присутність і активна участь особливих експертів ? двох представниць влади з Вінницької обласної служби у справах дітей та Донецького міського центру соціальних служб сім’ї, дітей і молоді, також начальника Управління у справах сімї, молоді та спорту Хмельницької обласної ради. Їх зауваження допомогли реалістичніше поглянути на можливості співпраці з органами державної влади, більш фахово розглянути проблеми місцевих українських громад.

Протягом 2012 року ми мусимо підготувати проектну пропозицію для європейських спонсорів. І ця робота розпочалась досить вдало: фахівці з 5 міст України, де працює Карітас, дійшли згоди у ключових питаннях, з урахуванням регіональних особливостей, ? каже п. В’ячеслав із київського Карітасу.

Під час планування нового етапу проекту використовувавсь вже доволі поширений метод – логічна схема проекту, в якій орієнтиром для планування є не діяльність, а поставлені цілі та завдання, а також логічно з ними пов’язані індикатори – наочні показники досягнення того чи іншого очікуваного результату. Такий підхід стимулює працівників виходити за рамки комфортного та знайомого вже кола діяльностей, і вибирати та впроваджувати ті діяльності, які насправді можуть спричинити зміни у житті користувачів проекту, які ми плануємо досягнути.

Метою проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні», що здійснюється за сприяння Карітасу Німеччини та фінансової підтримки Німецького уряду, є сприяння реінтеграції та соціальній адаптації дітей та молоді, які опинились у складних життєвих обставинах, підтримка молодих сімей та сімей із дітьми в кризі. Мобільна робота з молоддю Карітасу України побудована на довірі і добровільності, і пропонує дітям та молодим людям можливості для розвитку, надає шанс у подоланні складних життєвих ситуацій. Ціль нашої роботи – не змінити життя людини, але запропонувати їй альтернативу, допомогти покращити своє життя самостійно.

Працівники соціальних центрів Карітасу надають психолого-соціальний супровід дітям та молоді. Окрім забезпечення базових потреб, важливим є створення умов для духовного, креативного, психологічного та соціального розвитку дітей та молоді. На постійній основі організовуються гуртки, тренінги, арт-терапія та ігри, проводяться екскурсії з метою ознайомити дітей з історією, географією, природою, культурою рідного краю.

Також функціонують власні футбольні команди, беруть участь у спортивних змаганнях, відпочивають та навчаються на літніх таборах, ходять у походи горами. З метою заохотити батьків та допомогти їм покращити психологічні та побутові умови для дітей, працівники Карітасу надають так само індивідуальний соціальний супровід та консультацію кризовим сім’ям.

Categories: Новини

Залишити відповідь