В Україні завершилась дев’ята щорічна національна благодійна акція «Різдвяна свічка»

15.02.12
Карітас України висловлює подяку усім, хто долучився до організації, проведення і сприяння «Різдвяній свічці». Результати цієї акції є однозначно вагомим виявом нашої благодійності та конкретної допомоги соціально незахищеним українцям, а особливо дітям-сиротам, дітям з неблагополучних та малозабезпечених родин, неповносправним дітям і молоді, дітям трудових мігрантів.

Кожного року завдяки служінню Карітасу діти мають можливість брати участь у проведенні духовно-оздоровчих літніх таборах, відвідувати пізнавальні екскурсії, долучатись до роботи навчальних груп і творчих гуртків в дитячих соціальних центрах, організовувати особливі свята, також бути отримувачами адресної допомоги.

Акція полягає у розповсюдженні свічок, – участь у виготовленні яких приймають люди з особливими потребами, – в першу чергу через парафії, церковні громади в Україні і закордоном, також через партнерські організації, спільноти і серед усіх бажаючих жертводавців. Минулого року вдалось розповсюдити понад 100 тис. таких свічок, а взимку 2011-2012 року близько 125 тис. свічок.

За даними видання «Комсомольська правда» сьогодні в Україні близько 136 тисяч дітей виховуються в 60 тисячах неблагополучних сімей. Ще 250 тисяч дітей зазнають насильства та експлуатації, і можуть потрапити на вулицю або до інтернату. Десятки тисяч дітей є безпритульними. Кожен другий безпритульний регулярно вживає алкоголь і наркотики. Багато бездомних дітей заробляють собі на життя крадіжками, розбоєм і проституцією.

Дослідження ЮНІСЕФ свідчать, що 10% безпритульних дітей – неписьменні, а інші мають рівень знань, який не відповідає їхньому віку. Незалежні дослідження вказують, що в Україні до 95% дітей-сиріт можна віднести до соціальних сиріт, оскільки на момент отримання цього статусу у них були живі батьки.

В умовах державної, політичної і економічної нестабільності проблеми соціального характеру лягають на так званий «третій сектор». Карітас України, що об’єднує мережу неприбуткових благодійних організацій у різних регіонах України і є частиною міжнародної спільноти благодійних організацій по всьому світу, впродовж більш як 10 років провадить комплексну роботу для допомоги дітям і молоді, що опинились у кризових умовах життя.

Цікаво зазначити, що на фінансове забезпечення прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу у 2011 році з державного бюджету передбачено виділення 283 348,6 тис. грн., що на 3% більше у порівнянні з 2010 роком (275 086,2 тис. грн.). В цей час, до прикладу, Карітас України щороку витрачає на опіку безпритульними, малозабезпеченими дітьми, сиротами, неповносправною молоддю, дітьми безпритульних мігрантів близько 350-400 тис. євро, що в 12-15 разів більше за відповідні витрати українського уряду.

Завдяки зібраним пожертвам в час всеукраїнської акції «Різдвяна свічка» багато дітей зігріті та нагодовані, отримали позитивний досвід молитви та спілкування. Чимало дітей повернулося до життя у суспільстві, і у недалекому майбутньому зможуть стати активними громадянами України.

Дана благодійна ініціатива має подвійну мету: не лише зібрати кошти для допомоги потребуючим дітям, але й звернути увагу кожного з нас до проблем дітей, що живуть поряд і перебувають у кризових обставинах життя.

Коли береш, – наповнюєш руку, коли даєш – наповнюєш серце!