Image

Кулінарний майстер-клас для мешканців геріатричного пансіонату провів коломийський Карітас

0 Comments


05.03.15, Коломия
Щотижня співробітники Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії організовують для підопічних з місцевого геріатричного будинку цікаве дозвілля: не лише майстер-класи, але й екскурсії, різні культурні та спортивні заходи. Цього разу вони готувати разом піцу.



Взагалі організація кулінарних майстер-класів для місцевого Карітасу – не новизна. Співробітниця фонду Наталія Жибак неодноразово ділилася своїми секретами як з підопічними геріатричного будинку, так і з вихованцями місцевого будинку-інтернату: «Ми маємо досвід роботи по приготуванню страв української кухні – борщу, вареників, інших страв з картоплі. Цього разу готуємо піцу. Це не є щоденна страва, тому думаємо, підопічним геріатричного будинку такий майстер-клас сподобається».

Коломийський геріатричний будинок є новим домом для майже 120 людей похилого віку, хворих та одиноких. Сьогодні кожен шостий українець (близько 7 млн.) є людиною похилого віку і кожен шостий із них є одиноким (понад 1,1 млн. людей). І щороку в Україні стрімко збільшується саме кількість людей похилого віку: тих, хто досягнув 65 років. Ці люди потребують опіки як на базі інституційних закладів, так і отримуючи послуги на дому – що є підходом Карітасу України і забезпечується протягом останніх 15 років завдяки програмі «Домашня опіка».

Аби додати кольорових фарб перебування, коломийський Карітас вирішив систематично організовувати для стареньких з геріатричного пансіонату культурну і розважальну програму. «Це дає їм відчуття інтеграції, уваги з боку ближніх, а також наділяє можливістю поспілкуватися у неординарній атмосфері – таке собі своєрідне коло однодумців. А ми тим часом маємо змогу з ними попрацювати, навчити їх чогось нового, цікавого та й, зрештою, самим у них чогось навчитися», – каже Наталія Жибак, соціальна працівниця.

Заняття і зустрічі відбуваються щотижня. З геріатричного будинку у соціальний центр Карітасу приїжджають групи по 10-12 осіб. Здебільшого це жінки, проте й чоловіки залюбки відвідують майстер-класи. Як от пан Микола:

«У нас тут чудові заняття. Ми стаємо розкутішими, звільняємося від поганого настрою, стаємо добрішими і чуйнішими. У цій спільної праці ми всі разом ростемо!».

Кулінарному майстер-класу у Коломиї особливо раділа пані Світлана. Про те, що кухня є її стихією, в геріатричному будинку знають всі. «Це в мене з дитинства. Я хоч і маленька була, але дуже любила готувати. Так само і зараз часто готую для своїх друзів у будинку», – жваво розповідає жінка. Вона одна з небагатьох, хто має досвід приготування піци. Охоче ділиться інгредієнтами, які можна додавати у цю страву: «Ковбаса, сир, гриби за бажанням, огірки, курка та й ще багато чого можна класти на тісто».

Співпраця з місцевим геріатричним будинком триває понад півроку і демонструє бажані результати. Тому команда коломийського Карітасу вже обдумує наступні корисні і цікаві соціальні проекти для цієї категорії населення їх міста та області.

На завершення кулінарного майстер-класу розчулена Світлана подякувала організаторам і для всіх присутніх зізналась, що це для неї неоціненне спілкування: «Ні сім’ї, ні рідних у мене немає. Я дуже тішуся, що є такі добрі люди з Карітасу. Коли ми приходимо сюди – навіть час йде скоріше», – продовжує жінка.

Categories: Новини

Залишити відповідь