Image

Кубок Карітасу з вуличного футболу стане щорічним

0 Comments


25.05.2016, Київ

Юнацький чемпіонат з вуличного футболу – Кубок Карітасу – стане щорічним всеукраїнським змаганням. Так вирішили організатори змагань – благодійний фонд Карітас Київ та учасники першого турніру – діти та підлітки з різних міст України. Підготовку наступного чемпіонату розпочинають вже: з пошуку партнерів та однодумців.



Перший Кубок Карітасу з вуличного футболу, який відбувся цьогоріч в кінці травня, об’єднав юнацтво з п’яти українських міст навколо ідей спорту і рівності. У змаганні взяли участь підлітки соціальних центрів Карітасу з Києва, Львова, Хмельницького та Коломиї, а також юнацтво благодійного фонду «Дорога Додому» з Одеси. Переважно це молодь у складних життєвих обставинах, яка докладає зусиль, щоб віднайти ресурси і змінити своє життя.

Особливість Кубку Карітасу, відмінність від класичного футболу – більш гнучкі правила, спрямовані на рівність гравців у командах, та ціль – задоволення від гри важливіше, ніж результат. В основному складі кожної команди була щонайменше одна дівчина. Вік та рівень підготовки гравців не мав значення: з командою Карітасу Київ працює професійний тренер, натомість команда Карітасу Коломиї – аматорська, учасники самі продумують стратегію, коли збираються пограти ввечері після навчання. «Ну, як тренуємось? В нас такі, свої тренування: просто збираємось, граємо – і все тут», – розповідає 14-річний Іван, нападник з Коломиї.

Кубок Карітасу за своєю ідеєю – і футбольна, і соціальна подія. Напередодні змагань підлітки мали вдосталь часу, щоб поспілкуватись та подружитись. Оскільки більшість з них були в Києві вперше, організатори провели для всіх екскурсію містом, під час якої відвідали Музей води та стадіон «Динамо» імені В. Лобановського. Весь наступний день відбувались матчі. Суддями були волонтери – колишні підопічні Карітасу Київ, які активно підтримують діяльність проекту.

Почесним гостем чемпіонату став Володимир Мунтян, ветеран ФК Динамо (Київ) – він привітав учасників та надихнув їх вірити в себе, досягати більшого і розвиватись, долаючи обставини і власну лінь.

«Травми? Це пусте. Впасти з дерева головою вниз – оце боляче, а ніжку подряпати – це пусте. Минулого року грала в Тернополі на подібному чемпіонаті. Мені подобається футбол, вже 2 роки граю, але спорт – це хобі. Я хочу стати фотографом», – ділиться враженнями про гру Ніка, 15 років, захисник з Одеси.

В результаті серії матчів Кубок Карітасу 2016 здобула команда Карітасу Київ. Друге і третє місце посіли відповідно команди з Коломиї та з Хмельницького. Всі учасники змагань отримали медалі, кожна команда повезла додому новий м’яч для подальших тренувань. Та головне – це мотивація та радість підлітків від спілкування та відчуття власної ролі в команді, включеності у спільну справу. Ця подія показала: в Україні сформувалась нова генерація молоді з прогресивними цінностями – взаємоповаги, підтримки, чесності.

«Капітана обирали перед попередньою грою в Тернополі, обрали мене. Я граю вже 2-й рік. Тренування в нас 2 рази на тиждень, по 1,5-2 год. Турніри поки були тільки з іншими Карітасами. Якщо б міжнародний був – класно було б: пограти з іншими, подивитись на інших. Я була на одному тренуванні в дівчачій футбольній команді. Але мені з хлопцями простіше. Я серйозно займаюсь сучасною хореографією, а футбол мені просто подобається. Не всі вірять, що я можу танцювати, а хто бачить, як я танцюю – не вірять, що я вмію грати в футбол», розповідає 15-річна Софія, капітан команди Карітасу Київ.

Кубок Карітасу висловлює щиру вдячність за активізацію локальної громади, спонсорів, партнерів. Футбольне поле для гри, воду та перекуси для спортсменів та фоторепортаж події забезпечили місцеві благодійники. Організатори сподіваються, що наступного року Кубок Карітасу вдасться зробити масштабнішим та об’єднати молодь з інших організацій, а також аматорські футбольні команди з різних міст. Для цього БФ Карітас Київ оголошує про пошук однодумців та співорганізаторів Кубку Карітасу 2017 року, щоб крок за кроком в перспективі вийти на міжнародний рівень змагань.

Categories: Новини

Залишити відповідь