Image

Критерії відбору отримувачів послуг в гуманітарних проектах Карітасу України

0 Comments

Карітас України – провідна українська благодійна організація, яка допомагає всім потребуючим,  незалежно від національної приналежності, віку, статі чи віросповідання. За більше ніж 20 років  нашої діяльності в Україні сотні тисяч українців отримали матеріальну, соціальну, психологічну та  юридичну допомогу в рамках наших численних проектів.

З початку гуманітарної кризи в Україні різного роду підтримку отримали більш ніж 380 000 осіб. Кошти на гуманітарні проекти Карітасу надають благодійники з усього світу – серед яких як урядові структури різних країн, так і міжнародні благодійні фонди та організації, релігійні громади чи просто приватні жертводавці. За три роки конфлікту були залучені значні кошти, які в сотні разів перевищують фінансування Карітасу до кризи, з 2014 року ми розширили свою географію, відкрили нові осередки на сході України, серед яких Запоріжжя, Маріуполь, Кам’янське, Полтава, Кремінна, Мелітополь, Кривий Ріг.

Разом з тим, Карітас України свідомий того, що залучених коштів недостатньо аби покрити потреби всіх людей, які зазнали впливу кризи, адже за оцінками ООН таких в Україні майже  чотири мільйони. Будучи одним з членів Національної робочої групи з гуманітарних питань, яка координується ООН, Карітас України дотримується загальних принципів надання гуманітарної допомоги постраждали, зокрема це стосується і критеріїв відбору бенефіціарів наших проектів. Ми намагаємось покрити потреби найвразливіших категорій населення, тому керуємось певними критеріями відбору, які базуються на принципах, розроблених робочою групою, зафіксованих у «Огляді гуманітарних потреб», а також виходячи зі специфіки кожної конкретної програми. Карітас України намагається зробити критерії відбору максимально прозорими і, розуміючи, що наша допомога не може прийти до кожного, прагнемо простягнути руку допомогу найбільш нужденним і тим, які не можуть самостійно себе забезпечити.

В першу чергу матеріальну та грошову допомогу від Карітасу отримують:

  • родини, що постійно проживають в буферній зоні, особливо з населених пунктів, які знаходяться під регулярними обстрілами;
  • родини, які мають тільки одного годувальника;
  • вагітні жінки та матері з немовлятами до року;
  • багатодітні родини;
  • родини з непрацездатними членами або особами, що мають особливі потреби;
  • родини з хронічно хворими особами;
  • родини, які не мають жодного джерела доходів.

Підтримку в рамках проектів підготовки до зими в першу чергу отримують родини, що мають не підготоване до холодів житло. Отримати матеріальну допомогу на відновлення житла мають домогосподарства, які відповідають наступним умовам:

  • житло розташоване у буферній зоні;
  • житло було пошкоджене внаслідок збройного конфлікту;
  • житло є основним для родини, де вона регулярно проживає.

Карітасом України розроблений спеціальний механізм відбору отримувачів грошових грантів, який використовують всі регіональні осередки. Він складається з двох етапів:

Реєстрація всіх охочих для подальшої участі в відборі. На цьому етапі відбору не передбачено надання підтверджуючих документів, заповнення форми відбувається зі слів бенефіціарів. Соціальні працівники ставлять оцінку рівня вразливості (за шкалою від 1 до 5), при потребі залишаючи коментарі про необхідність додаткового розгляду.

Відбір бенефіціарів відповідно до критеріїв.

Таблиця підрахунку балів виглядає наступним чином:

 

Кількість балів у відповідності до градації
Багатодітні родини (3 та більше дітей ) При наявності – 1 бал
Наявність хронічних захворювань При наявності – 1 бал
Одинокі батьки При наявності – 1 бал
Наявність в родині вагітних жінок та немовлят При наявності – 1 бал
Наявність в родині людей з обмеженими можливостями При наявності – 1 бал
Наявність статусу ВПО + 0,5 балів
Рівень підготовки житла до холодів 0 0,5 балів 1 бал 2 бали
Добре підготоване Майже підготоване

 

Погано підготоване

 

Взагалі не підготоване
Дохід на одного члена родини 0 1 бал 2 бали 3 бали
Дохід більше 1500 грн. Дохід 1000 – 1499 грн. Дохід 500 – 999 грн. Дохід 0 – 499 грн.

Відбір здійснюється спеціальною програмою способом на підставі підсумування балів (наявність трьох та більше критеріїв) і оцінки соціального працівника.

Щоб уникнути повторної видачі грошових грантів здійснюється звірка зі спеціальною базою даних Карітасу.

При відсутності необхідної кількості балів, але при наявності коментарів соціальних працівників про те, що особа перебуває в скрутному становищі (наприклад, потребує дорогого лікування), ситуація виноситься на обговорення спеціальної комісії.

На другому етапі реєстрації відібрані бенефіціари мусять надати необхідні документи, включаючи довідку переселенця, медичні документи, що підтверджують діагнози тощо.

Різні програми мають різні вимоги – за деякими бенефіціари мають право на декілька грантів впродовж визначеного терміну, за деякими допомога надається одноразово. У такому випадку проводиться перевірка з метою уникнення повторів, щоб не допустити видачу кількох грантів на одне домогосподарство. Соціальний працівник обов’язково поінформує щодо умов грантової програми.
Разом з тим, Карітас України впроваджує низку проектів, які не надають матеріальну підтримку, але спрямовані на покращення психологічного стану осіб, які зазнали впливу гуманітарної кризи чи на розвиток навичок підприємництва, працевлаштування та кращу інтеграцію переселенців зі Сходу на нових місцях проживання. Інформація про такі проекти регулярно оприлюднюється. Всі охочі можуть звернутись до одного з офісів Карітасу, які знаходяться найближче і отримати необхідні консультації  та підтримку.

Categories: Новини

Залишити відповідь