Image

Кейс-менеджери Карітасу України відновили роботу з допомоги вимушеним переселенцями

0 Comments


21.06.2016, Україна

З червня у Карітасі стартував ІІ етап проекту «Впровадження підходу «кейс-менеджмент» в роботі з ВПО», який реалізується за підтримки Програми розвитку ООН (в межах проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні»). Проект реалізовується у Києві, Одесі, Краматорську, Дніпропетровську та Запоріжжі.



Метою проекту є сприяння забезпеченню комплексного реагування на проблеми та потреби ВПО шляхом впровадження інтегрованого підходу кейс-менеджменту в роботі державних і недержавних організацій, які надають послуги ВПО, а також створення робочих місць для кейс-менеджерів на базі таких організацій у п’яти областях України. «Важливою складовою проекту є залучення спеціаліста з метою лобіювання впровадження посади кейс-менеджера в міських адміністраціях або закупівлі соціальної послуги з кейс-менеджменту в неурядовому секторі», – зазначає соціальний працівник Карітасу Київ, Алла Кочубей.

Протягом часу реалізації проекту послуги з кейс-менеджменту отримають майже 500 родини з числа ВПО. Передбачається, що кожен кейс-менеджер буде супроводжувати щонайменше 15 родин ВПО протягом 5 місяців реалізації проекту. Наприкінці проекту про роботу з кожною родиною ВПО повинен бути підготовлений звіт і рекомендації щодо подальшого супроводу родин.

Основними цілями підходу “кейс-менеджмент” є:
– Розвиток у клієнтів можливостей та спроможності застосовувати різні підходи до вирішення проблем.
– Заохочення клієнтів до участі у житті громади, взаємодії з її членами.
– Налагодження зв’язків клієнтів з соціальними системами для отримання послуг та необхідних ресурсів.
– Отримання клієнтами знань й навичок для вирішення своїх проблем та задоволення потреб у майбутньому.

“Зараз дуже багато людей опинилися в кризовій ситуації і через це вони не знають що робити. Те, що здавалось би зробити простіше простого, їм дається з дуже великою напругою. Ось тут на допомогу приходить “кейс-менеджмент”. Після завершення роботи з клієнтом, він матиме всі необхідні навички для нормального існування в новому суспільстві, в нових обставинах. Тому, я вважаю, що саме зараз це дуже необхідна програма” – наголошує психолог Карітасу Одеса Олексій Тихолаз.

До участі в проекті можуть звертатися вимушені переселенці, що задовольнили свої базові потреби та мають два і більше проблемних запити, що передбачаютьі довгострокову роботу. Кейс-менеджмент внутрішньо переміщених осіб не передбачає надання матеріальної допомоги (грошової чи гуманітарної), а спрямований на соціальний супровід у адаптації до нових умов проживання.

Проект “Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні” реалізується ПРООН за фінансової підтримки Уряду Японії і в партнерстві з Урядом України, регіональною та місцевою владою.

Categories: Новини

Залишити відповідь