Image

Карітас за гідність та права для трудових мігрантів у Європі

0 Comments

З нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості, що відзначається в світі 20 лютого, і з метою проведення майбутніх міжурядових переговорів щодо глобального договору про міграцію, Карітас Європа закликає уряди країн Європейського Союзу сприяти забезпеченню гідних умов праці для всіх трудових мігрантів, у тому числі тих, хто перебуває в неврегульованому становищі. 26 листопада 2007 року Генеральна Асамблея проголосила 20 лютого Всесвітнім днем соціальної справедливості, який відзначається щорічно починаючи з 2009 року.

Варто розуміти, що трудові мігранти є важливою частиною суспільства, – вони підтримують основні сфери економіки наших країн, такі як сільське господарство та сфера обслуговування. Мігранти роблять наше суспільство більш різноманітним та мультикультурним, сприяючи збереженню наших систем соціального забезпечення. Хоча ми цінуємо працівників з інших країн за роботу, часто їхні права і свободи порушуються. Мігранти, особливо нелегальні, найбільше вразливі до трудової експлуатації. Вони можуть потрапляти в пастки сумнівних кадрових агентств, які вимагають надмірної плати за надання інформаційних послуг, або погоджуються виконувати найважчу роботу за копійки. Побоюючись можливого покарання та через недостатню обізнаність щодо своїх прав, багато нелегальних трудових мігрантів часто не звертаються за правовим врегулюванням своїх проблем. За даними Агентства ООН з питань міграції, сьогодні майже шість мільйонів мігрантів зайняті примусовою працею, причому найчастіше в розвинених країнах.

За словами Наталії Голинської координатора проекту з протидії торгівлі людьми Карітасу України, на сьогодні українці все частіше думають про роботу за кордоном. Масштаби трудової міграції з України зростають, за даними Дослідження з питань міграції та торгівлі людьми в Україні, проведеного Міжнародною організацією з міграції в 2017 р. 12 % загального населення України є потенційними трудовими мігрантами (вже знайшли роботу за кордоном або планують найближчим часом). Найбільше наші співвітчизники хочуть працевлаштуватись у Польщі (40%), Німеччині (32%), Італії (17%). 21 % населення є вразливими до торгівлі людьми, тобто погодилися б на неофіційне працевлаштування  чи на роботу на нелегальному підприємстві.  Відповідно багато наших співгромадян стають жертвами трудової експлуатації. Лише за останні півтора року Карітас України виявив та надав допомогу 106 особам, які постраждали від трудової експлуатації.  «На жаль, і сьогодні наші громадяни часто стикаються із дискримінацією, несправедливістю, соціальною нерівністю, а навіть з насильством, жорстоким поводженням, експлуатацією та торгівлею людьми. Карітас України намагається допомогти тим, хто потребує допомоги, захисту та підтримки» – додає Наталія Голинська.

«У Карітасі ми вважаємо, що права трудових мігрантів, у тому числі нелегальних, повинні бути гарантовані та обов’язково виконуватись, оскільки це означає, що права та гідність кожного в суспільстві повністю забезпечуються», — зазначає Шеннон Пфоман, директор з адвокації Карітасу Європи.

Днями представники держав-членів ЄС зустрінуться в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, щоб обговорити перший проект Глобального договору про міграцію (Global Compact on Migration), нову угоду, спрямовану на покращення глобального управління міграцією.

Конференція ООН з питань міграції відбудеться в Марокко в грудні 2018 року. Як заявили в ООН, очікується, що за підсумками конференції буде прийнятий узгоджений на міжурядовому рівні документ, відомий як «Глобальний договір про безпечну, впорядковану і легальну міграцію». Ця угода не буде офіційним договором і не накладатиме на держави жодних юридичних зобов’язань, проте вона надасть лідерам безпрецедентну можливість розвінчати шкідливі міфи про мігрантів і викласти спільне бачення щодо того, як зробити так, щоб міграція відповідала інтересам всіх наших країн. Глобальний договір буде направлений на поділ відповідальності та забезпечення безпеки, миру, гідності, захисту і поваги прав людини всіх мігрантів та біженців.

Categories: Новини