Image

Карітас Європи виступає за регуляризацію нелегальних мігрантів

0 Comments

Фото: Tamir Kalifa for The New York Times

Аналітичний документ Карітасу Європи «Демистифікація регуляризації нелегальних мігрантів» висвітлює не лише виклики, з якими стикаються мігранти без документів, а й показує їх внесок у наше суспільство. У документі викладені ключові рекомендації щодо захисту прав цих людей та надання їм регулярного статусу. Карітас вважає, що незалежно від статусу, права кожної людини повинні дотримуватися.

Багато нелегальних мігрантів, включаючи сім’ї та дітей, вже міцно закріпились в Європі, незважаючи на численні труднощі та важкі ситуації з якими вони стикаються. Мова йде про обмежений доступ до державних послуг, погане житло та робочу експлуатацію. Ці люди ніби знаходяться у підвішеному стані, вони постійно переживають стрес і тривогу, це заважає їм повноцінно брати участь у житті громади, незважаючи на готовність до цього.

Ключові сектори економіки (сільське господарство, робота на дому, догляд за хворими вдома, будівництво та сфера гостинності тощо) не функціонували б без напруженої роботи працівників без документів, які задовольняють потреби в робочій силі в умовах обмежених регулярних можливостей. Тим не менше, багато політиків зосереджуються на стримуванні міграції, закриваючи очі на внесок мігрантів та їх сімей, а також на високий ризик трудової експлуатації, з якою вони стикаються.

Хоча регуляризація для деяких вважається табуйованою темою, Досвід показує, що добре продумана регуляризація може забезпечити соціальні права мігрантам та сприяти їх інтеграції. У період з 1996 по 2008 рік в Європі було оформлено 3,5 млн. осіб.

COVID-19 створив додаткові виклики для мігрантів та підкреслив необхідності залучення всіх людей до сфери охорони здоров’я та соціально-економічних процесів. Заклики до схем регуляризації були відновлені в декількох країнах, і навіть ООН закликає країни вивчити “різні моделі шляхів регулювання для мігрантів, які перебувають у нерегулярних ситуаціях“.

Основні положення документу Карітасу Європи:

  • Регуляризацію нелегальних мігрантів слід розглядати в більш широкому контексті розширення шляхів регулярної міграції та вирішення проблем неформальної економіки та експлуатації.
  • Уряди повинні сприяти видачі стабільних дозволів на проживання та вносити поправки до неідеальної політики міграції та надання притулку, яка може сприяти нелегальному статусу мігантів.
  • Європейська комісія може відігравати важливу роль у координації дій держав-членів та просуванні передового досвіду.
  • Політики повинні деескалювати бурхливу дискусію щодо регуляризації, і замість цього розглядати її як добросовісний варіант політики серед інших варіантів. .
  • Зрештою, уряди повинні завжди поважати права та гідність кожної людини, незалежно від статусу її проживання. Уряди повинні припинити криміналізацію міграції та продемонструвати солідарність із людьми, які часто вимушено змінюють країну проживання.

Джерело: https://www.caritas.eu/demystifying-the-regularisation/


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь