Image

Карітас Європа закликає європейські держави долучитись до підписання угоди про розподіл мігрантів

0 Comments

Заява Карітасу Європа перед зустріччю міністрів внутрішніх справ країн-членів ЄС, 7-8 жовтня 2019 року.

Німеччина, Італія, Мальта і Франція досягли домовленості про розподіл врятованих в морі біженців. Карітас Європа вітає перші кроки солідарності цих європейських країн щодо врятованих людей.

Під час зустрічі міністрів внутрішніх справ чотирьох країн у місті Біргу на Мальті у понеділок, 23 вересня, було досягнуто угоди, яка згодом має стати основою для домовленостей в масштабах усього ЄС. Документ буде представлений в якості основи для можливої ширшої угоди на наступній зустрічі міністрів внутрішніх справ країн-членів ЄС. Вона відбудеться 8 жовтня.

Незважаючи на те, що документ ще не опрацьовано до кінця, угода є першим кроком до більшої солідарності та розподілу відповідальності між європейськими державами у спробі швидкої висадки та переселення шукачів притулку, врятованих у морі, до безпечного місця. Ми сподіваємось, що цей новий механізм розподілу мігрантів покладе край ганебним політичним переговорам між державами щоразу, коли судно з відчайдушними людьми на борту шукає порт для висадки.

«Уразливі мігранти, включаючи дітей та вагітних жінок, які часто переживали нелюдські умови в Лівії перед тим як здійснити небезпечну подорож до Європи, ніколи більше не повинні сидіти тижнями на борту рятувального корабля через відсутність солідарності між країнами-членами ЄС», – наголошує Марія Німан, Генеральний секретар Карітасу Європа. Та додає: «Ми сподіваємось, що багато держав приєднаються до цього нового механізму переселення, показавши громадськості, що надання притулку та захисту потребуючим людям – переважає над політичними іграми».

В той же час нас турбують деякі елементи угоди, які можуть зашкодити мігрантам. Рятувальні судна повинні причалювати в найближчому безпечному місці, і ні за яких умов не повинні повертатись до Лівії, яка в даний час не може вважатися безпечним місцем для шукачів притулку, як неодноразово заявляли представники ООН.

Після висадки мігранти повинні мати доступ до гідних умов прийому та до справедливої й ефективної процедури надання притулку. Їх не слід затримувати довільно. Процедури повернення також повинні відповідати міжнародним стандартам щодо процедурних гарантій.

Карітас Європа нагадує, що рятувати людське життя на морі – морально-правовий обов’язок кожного. Представники НДО та особи, що сприяють порятунку людей ніколи не повинні піддаватися кримінальній відповідальності за неоднозначним законодавством щодо контрабанди. Натомість солідарність по відношенню до мігрантів слід заохочувати та підтримувати. І найголовніше, держави-члени ЄС повинні взяти на себе зобов’язання та організувати відповідні й ефективні рятувальні операції на морі.

Ця нова угода є вітальним кроком. Але необхідні подальші зусилля для досягнення постійної та міцної солідарності, а також розподілу відповідальності щодо надання притулку потребуючим в Європі. Найважливіший шлях вперед – це капітальна реформа суперечливої «Дублінської системи» розподілу біженців.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь