Image

Карітас Європа закликає нову Європейську комісію допомогти вивести людей із бідності

0 Comments

З нагоди Міжнародного дня боротьби з бідністю, 17 жовтня, Карітас Європа вимагає від Європейської Комісії, мандат якої закінчується 31 жовтня 2019 року, якнайшвидше почати активні дії з подолання бідності, нерівності та соціального відчуження. Той факт, що боротьба з бідністю є пріоритетом у Політичних рекомендаціях нової Комісії, дає надію більш ніж 112 мільйонам людей, які зазнають бідності чи соціального відчуження в Європі. Зараз саме час від слів переходити до дій.

Майже 25 мільйонів з понад 112 мільйонів людей, які живуть у бідності, – це діти. Через передачу бідності між поколіннями, діти, які в ранньому віці відчувають бідність, з більшою вірогідністю стають бідними в дорослому житті.

«Коли я прийшла у відділ соціального захисту, то дізналась, що мене майже виключити з реєстру отримувачів допомоги за те, що я не відвідувала планові збори в державній службі зайнятості. А я навіть не отримувала листів з інформацією про дати зустрічей. В якості попереджувальних санкцій, мені тепер 6 місяців не виплачуватимуть допомогу. Я не знаю, як мені з цим впоратись, адже мої витрати лише зростають».

Клара, 26 років, мати-одиначка

Здавалося б, такий документ як European Child Guarantee, який гарантує безперешкодний доступ кожної дитини до всіх державних послуг, мав би розірвати порочне коло бідності. Однак ці гарантії будуть актуальними лише в тому випадку, якщо для їх імплементації буде виділено достатньо ресурсів, і якщо вони будуть розроблені відповідно до існуючих рамок, таких як, наприклад, «Європейський стовп соціальних прав», зокрема шляхом збалансування економічних, соціальні та екологічних цілей в процесі європейського семестру.

Фінансова та економічна криза 2008 року негативно вплинула на національні системи соціального захисту, що ще більше підірвало спроможність держав захищати людей від бідності. Ефективні системи соціального захисту сприяють зменшенню нерівності та покращенню соціальної згуртованості. Намір Європейської Комісії переорієнтувати Європейський семестр на інструмент, який інтегрує Цілі сталого розвитку – є багатообіцяючим підходом, як і намір повною мірою використовувати гнучкість, дозволену в Пакті стабільності та зростання.

Однак участь людей, які відчувають бідність в розробці політики, є важливою для розвитку або вдосконалення державних служб, які би повністю відповідали їх потребам. Карітас Європа прагне продовжувати сприяти цьому, залучаючи людей до розробки процесів політики.

«ЄС може зіграти вирішальну роль у забезпеченні того, щоб ніхто не залишився позаду в Європі. Текст документа «Political Guidelines» дає підстави сподіватися, що ЄС поступово напрацює справедливі та стійкі соціальні моделі, які орієнтуватимуться на сімейні цінності, забезпечуватимуть інклюзивні ринки праці та надаватимуть всім доступ до адекватних систем соціального захисту. Але ці наміри тепер мають бути перетворені на конкретні політичні ініціативи, щоб люди більше не відчували бідності, та жили в суспільстві, заснованому на соціальній справедливості, де підтримується гідність кожного», – закликає Марія Німан, генеральний секретар Карітасу Європа.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь