Image

Карітас відзначив День захисту дітей

0 Comments


13.06.2016, Україна

1 червня, у Всесвітній день захисту дітей, мережа Карітасу влаштувала свято для дітей по усій Україні, адже допомога дітям завжди була і залишається пріоритетною сферою діяльності Карітасу. Діти – найуразливіші в усіх соціальних потрясіннях, завжди потребують підтримки і допомоги, а особливо у нинішній непростий час. День захисту дітей – це не лише ігри і розваги, а і можливість ще раз заявити про необхідність відстоювання прав дітей і батьків, допомогти нужденним, підтримати родинні цінності.



Не забули у свято і тих, хто його потребує чи не найбільше: дітей, які живуть у так званій «сірій», або буферній зоні. Співробітники Карітасу Краматорськ організували святкові заходи у місті Залізне, що на Донеччині, покликані підтримати і налагодити порозуміння у родинах, які мешкають у буферній зоні. Тут діти взяли участь у цікавих конкурсах та іграх, малювали на асфальті, а дорослі були залучені до заняття з елементами психологічного тренінгу. Потім усі разом запустили у небо різнобарвні «кульки мрій». Завершилось святкування смачним солодким частуванням і подарунками від Карітасу.

Тим часом у Києві співробітники місцевого Карітасу разом з представниками Дніпровської районної адміністрації відвідали дитячий будинок сімейного типу. Вихованцям привезли комплекти постільної білизни і розвиваючі ігри. У гості до вихованців дитячого центру Карітасу Київ, серед яких і діти з потребуючих родин, і переселенці, завітали представники районного осередку “Самопомочі”, які привезли зібрані мешканцями речі: одяг, іграшки, книжки.

1 червня у міському парку Дніпра Карітас Донецьк і обласний осередок ЛЖВ провели спільну акцію для вимушено переміщених дітей, їхніх родин та сімей, що опинились у складних життєвих обставинах. Свято мало символічну назву «Доля в долонях». Діти відвідали концерт за участі музичних та танцювальних колективів, мали нагоду покататись на атракціонах парку і взяли у творчих майстер-класах та різноманітних конкурсах. А малюки з захопленням катались на поні. Саме завдяки таким заходам вдається сприяти інтеграції та адаптації переселенців до нового соціального середовища. Ця акція стала можливою завдяки підтримці партнерів Карітасу України – Уряду Республіки Польща і Уряду Німеччини. Цього ж дня співробітники Карітасу Дніпро провели свято для дітей та батьків у модульному містечку для вимушених переселенців. А наступного дня на вулиці Войцеховича відбулось свято для усіх місцевих жителів – веселі конкурси та змагання для дітей та батьків, а також силове шоу.

Свято для всіх дітей міста організував і Карітас Одеса: у Міському саду пройшов дитячий турнір з настільної гри «Джанга», присвячений Дню захисту дітей. Учасники змагались у двох вікових категоріях: 4-6 і 7-12 років. «На цей турнір ми покликали всіх дітей Одеси і хочемо показати нашим заходом, що дитина ‒ це завжди дитина, незалежно від того, чи довелося їй тікати від війни, боротися з важкою хворобою або залишитися без батьків. Адже діти завжди знаходять спільну мову. Наша мета – сформувати толерантне суспільство, де до людей з обмеженими можливостями будуть ставитися так само як і до всіх інших, де вимушений переселенець зможе винайняти квартиру без перешкод, де дітки з синдромом Дауна зможуть ходити в звичайні школи», ‒ прокоментував подію отець Василь Колодчин, директор Карітасу Одеса. Окрім турніру, на дітей чекали танці, естафети та творчі майстер-класи, тож кожен зміг знайти розвагу до душі.

У День захисту дітей працівники проекту «Мобільна робота з молоддю» Карітасу Тернопіль розробили та провели квест для своїх підопічних. Цікаві завдання, зокрема, містили теми із попередньо пройдених тренінгів, а також учасникам доводилось долати різноманітні спортивно-розважальні перешкоди та самостійно готувати страви з отриманого набору продуктів. Після попередніх турів кожна команда мала шукати «скарб», для чого їм давалося право вибору ‒ об’єднатися в одну велику команду чи шукати поодинці. Але всі одноголосно вирішили об’єднатись, що допомогло знайти «скарб» завдяки вмінню домовлятися, спільно приймати рішення, висловлювати та відстоювати свою думку. Безліч вражень, позитивні емоції та відгуки, радісні посмішки та голосні вигуки і приємне фізичне виснаження ‒ усе це було доказом ефективно проведеного часу. А закінчилось святкування за солодким частуванням зі смачною випічкою.

Але не тільки своїх безпосередніх підопічних привітав зі святом тернопільський Карітас. Цього дня пройшов заключний семінар вихованців інтернатних закладів «На порозі самостійного життя», проведений спільно з організацією «Майбутнє сиріт». Близько 30 учнів інтернатів області змогли отримати базові знання для перших кроків у самостійному житті. Підтримка сиріт і підготовка їх до дорослого життя за межами інтернату ‒ один з важливих напрямів роботи Карітасу Тернопіль і є важливою складовою соціального супроводу. Найголовніше завдання співробітники вбачають у тому, щоб допомогти їм віднайти та розвинути власний потенціал для подальшої успішної самореалізації.

Тим часом у Івано-Франківську на площі Шептицького Карітас провів свято для своїх підопічних – дітей з особливими потребами та з родин, що опинились у складних життєвих обставинах. На нього завітали і гості з партнерської організації Карітасу з Мекленбургва (Німеччина), які часто привозять на Прикарпаття благодійну допомогу. У програмі свята були майстер-класи із виготовлення браслетів, вітальних листівок, квітів з паперу, ляльок-мотанок, а також конкурс малюнків про права дитини та запуск кульок у небо. Директор Карітасу Івано-Франківськ отець Володимир Чорній розповів, що діти з вулиці і діти з кризових сімей не знають ні своїх прав, ні своїх обов’язків: «Зібравшись тут, ці діти самі виписують свої права і обов’язки. Ми стараємося дати їм ці знання і водночас привернути увагу суспільства до цієї теми. Якщо громадськість, державні органи, журналісти приділятимуть більше уваги цій малечі, вони виростуть щасливими. Якщо дитина виростає, не знаючи ні своїх прав, ні обов’язків, не знаючи і заповідей Божих, вона не буде ні добрим громадянином, ні добрим християнином».

Categories: Новини

Залишити відповідь