Image

Карітас в ООН нагадав про невидиму гуманітарну кризу в Україні

0 Comments

22 березня у Женеві, на 34-й черговій сесії Ради ООН з прав людини Карітас Інтернаціоналіс виступив із заявою з приводу тривожної ситуації в Україні. Ця заява, підготована Карітасом України, застерігає про зниження уваги міжнародної спільноти до кризи, незважаючи на  щоденні грубі порушення прав людини.  У  присутності Верховного комісара з прав людини Зейда Раада аль-Хусейна були також зацитовані і слова Президента Карітасу України Андрія Васьковича.

*****

Протягом майже трьох років тривалий конфлікт на сході України спричиняє гуманітарну кризу і призвів до порушення основних прав людини. Незважаючи на різке зниження уваги з боку міжнародної спільноти, війна триває, а 2017 рік характеризується небаченим з початку конфлікту зростанням ескалації.

«В Україні ми зіткнулися феноменом забутої війни і невидимої гуманітарної кризи, ‒ повідомив Андрій Васькович. ‒ Ця криза привела до зубожіння мільйонів українців і позбавила їх можливості забезпечити базові потреби і захисту основних прав. Найбільш вразливими є літні люди, інваліди та діти, які щодня стикаються з суворою реальністю війни. Міжнародна спільнота повинна допомогти покласти край цій війні і змінити фокус своїх інтересів, переорієнтувавшись на невидиму гуманітарну кризу, що є єдиною перспективою дати надію людям, які постраждали від війни в Україні».

Війна забрала більше 10 тисяч життів,  поранення отримали 23 000 людей. Серед загиблих – 2 000 мирних жителів, більшість з яких загинули в результаті невибіркового обстрілу цивільних районів.

Починаючи з кінця січня 2017 року ситуація різко загострилася біля Авдіївки, прифронтового міста на північ від Донецька. Цивільне населення, в першу чергу діти, були евакуйовані, а сотні будівель були пошкоджені або зруйновані. Подібні випадки ескалації бойових дій мали місце біля декількох населених пунктів уздовж лінії зіткнення. За даними ОБСЄ кількість випадків використання важкої зброї і порушень режиму припинення вогню у 2017 році різко збільшилася, що загрожує ще більше ускладнити і так непросту гуманітарну ситуацію.

У результаті війни понад 1,7 мільйона осіб отримали статус переселенців а ще приблизно 1,1 мільйона змушені були  виїхати у сусідні країни. За оцінками експертів, понад 3,8 мільйона людей в Україні потребують гуманітарної допомоги. Населення, що залишилося жити по обидва боки від лінії зіткнення, так само як і внутрішньо переміщені особи не в змозі задовольнити свої основні потреби для виживання.

Ті, хто продовжує жити в безпосередній близькості від лінії зіткнення, не мають фізичної можливості чи фінансів для переїзду в менш небезпечні регіони. Люди похилого віку, інваліди, економічно неблагополучні сім’ї становлять більшість тих, хто залишився у прифронтових населених пунктах. У всіх, хто живе в безпосередній близькості до зони бойових дій, особливо у дітей, є гостра потреба у психосоціальній допомозі. Пошкодження цивільної інфраструктури – будинків, шкіл, лікарень,-  а також жорсткі обмеження пересування регіоном призвели до відсутності доступу до освіти, продуктів харчування, води, медичної допомоги, а також створили перешкоди у забезпеченні належним житлом з опаленням.

Карітас та інші гуманітарні організації активно працюють над забезпеченням потреб постраждалих від конфлікту. Однак ситуацію ускладнює обмежений доступ до територій, неконтрольованих урядом, а доступ до населених пунктів, які знаходяться у безпосередній близькості від лінії зіткнення, періодично ускладнений через постійні бойові дії.

Ми закликаємо міжнародне співтовариство використати свій вплив, аби гарантувати, що всі гуманітарні організації зможуть отримати доступ до неконтрольованих територій, де проживає 2,3 мільйона людей, включаючи і 700 000 дітей, які потребують нагальної допомоги. По-друге, ми закликаємо сторони поважати основні права цивільних осіб, які проживають у зоні конфлікту, як це сформульовано в Женевських конвенціях. Міжнародна спільнота не повинна зменшувати свою увагу до кризи в Україні, адже зараз  гуманітарні проблеми і порушення основних прав людини фіксуються частіше, аніж будь-коли. Необхідно вжити термінових заходів для захисту вразливих груп населення та забезпечити доставку гуманітарної допомоги тим, хто її потребує.

Categories: Новини