Image

Карітас України презентував концепцію моніторингу та оцінки якості соціальних послуг

0 Comments

В кінці серпня у Києві відбувся круглий стіл, організований спільно Міністерством соціальної політики України та Карітасом України на тему “Напрацювання рекомендацій щодо запровадження незалежного моніторингу та оцінки якості соціальних послуг. Нові підходи в контексті реформування надання соціальних послуг”. У заході взяли участь представники Міністерства соціальної політики, його структурних підрозділів в регіонах, що реалізують державну соціальну політику на місцях, експерти, представники організацій громадянського суспільства, представники асоціацій органів місцевого самоврядування та міжнародних організацій.

Карітас України представив  звіт  за результатами комплексного дослідження «Особливості отримання соціальних послуг окремими цільовими аудиторіями в регіонах України». Провокативний характер проведеного аналізу сприяв дискусії учасників та акцентував увагу присутніх на потребі вдосконалення методів збору інформації, який здійснюється регіональними органами соціального захисту. Представники Карітасу України запропонували присутнім власне бачення моделі розвитку ринку соціальних послуг, та наголосили на тому, що без зміни підходу до визначення потреб населення у соціальних послугах не відбудеться трансформації загальної системи надання соціальних послуг.

Організатори «круглого столу» представили концепцію системи моніторингу та оцінки якості соціальних послуг. Концепція базується на запровадженні дворівневої структури державної системи моніторингу та оцінки якості соціальних послуг, в рамках якої, на загальнодержавному рівні, пропонують створити Агенцію з моніторингу та оцінки якості соціальних послуг. Під час обговорення, учасники висловили пропозиції щодо створення незалежних інспекцій та запровадження громадського моніторингу якості соціальних послуг.

Предметом закупівлі за державний кошт має стати якісна послуга, потреба в якій постає тільки за наявності реального отримувача і за умови дотримання надавачем стандартів якості. Запропонований комплексний підхід до змін у порядку надання соціальних послуг складається з трьох компонентів:

– єдиної системи обміну даними про соціальні послуги;

– нової моделі фінансування соціальних послуг;

– уніфікованих стандартів надання соціальних послуг.

Захід став платформою для діалогу представників влади з представниками інститутів громадянського суспільства та пошуку спільних шляхів у процесі реформування порядку надання соціальних послуг у країні.

Як зазначив Ростислав Кісь, юрист Карітасу України: «Такі заходи є чудовою нагодою обмінятись думками та поділитись проблемами, з котрими кожен з нас стикається у своїй щоденній роботі. Зрештою, всі ми працюємо заради єдиної мети – допомоги потребуючим та зміни системи соціального захисту, тому ми завжди відкриті до діалогу та співпраці».

Наталія Федорович, заступник міністра соціальної політики додала, що жоден орган влади не може самотужки якісно впливати на життя сотень тисяч людей. Відповідно дії як міністерства та його підрозділів, так і представників третього сектору повинні бути узгоджені, а саме – узгоджені рекомендації для ОТГ та гнучкі інструменти роботи для того, щоб всі однаково розуміли для чого потрібна оцінка потреб і моніторинг.

Дзвенислава Чайківська, генеральний Секретар Карітасу України, наголосила, що галузь соціальних послуг постійно потребує висококваліфікованого кадрового наповнення і одним із завдань реформи надання соціальних послуг є підвищення престижу професії та підвищення кваліфікації персоналу, як приватних так і державних надавачів соціальних послуг.

Нагадаємо, з вересня 2016 року Карітас України виконує проект запровадження дієвих механізмів моніторингу та оцінки якості надання соціальних послуг як одного з елементів реформування сфери соціальних послуг. Команда проекту розробила концепцію запровадження моніторингу та оцінки якості наданих соціальних послуг, положення про національний орган моніторингу та оцінки якості соціальних послуг, а також основні принципи інтеграції процедур моніторингу та оцінки якості соціальних послуг, що надаються, в загальну схему реформування соціальних послуг. Також в рамках проекту провели дослідження особливостей отримання соціальних послуг окремими цільовими аудиторіями в регіонах України з використанням аналізу статистичних даних наданих Міністерством соціальної політики, а також на підставі аналізу власних зібраних даних у 6-х областях України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Одеська, Харківська, Хмельницька області).

Categories: Новини

Залишити відповідь